Sarığı Burma / Burma Baklava (Bayram Tatlıları)
Acilen fotoğraf makinası almam gerek...
Bugün makinadaki fotoğrafları bilgisayara aktarırken fotoğrafların bir kısmının olmadığını fark ettim.
Fotoğrafları çekerken "kayıt ederken bir problem oluştu" gibi bir ikaz geldi.
Ben son çektiklerim sanmıştım.
Ancak buyük bir kısmını kaydetmemiş. Kayıtlı olanların bir çoğuda silinmiş.
Kurtarabildiklerim...
Tatlımızın pişmiş ve en son şerbetlenmiş hali yok.
Bazı şeyler kısmet işte...
Ben de Yeşim'e söz vermiştim bol fotoğraf çekeceğim diye...
Bu tarifi Swotpisces'in sayfasından aldım.
Tarif için tekrar teşekkürler...
Malzemeler
1 yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı sirke (nar sirkesi kullandım)
1/2 paket kabartma tozu
1 çimdik tuz
aldığı kadar un.
Üzeri için;
150 gr. tereyağ (eritilmiş)
Şerbeti için;
4 su bardağı şeker
3 su bardağı su
2-3 damla limon suyu
Hazırlanışı
Ben önce şerbeti hazırlıyorum ki tatlı pişene kadar şerbet soğusun.
Şekerle suyu kıvam alıncaya kadar kaynatalım. Kıvam aldıktan sonra limon suyunu da ekleyerek birkaç dakika daha kaynatıp, ateşten alarak soğumaya bırakalım.
Diğer malzemeler ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayalım.
Bu hamur, üzerine temiz bir bez örterek en az 1 saat dinlendirilir. Hamur 12 bezeye ayrılır ve bir süre daha böyle bekletilir. Bu bezeler un/nişasta yardımıyla teker teker açılır.
Eğer açarken zorlanıyorsanız. Merdane ile tabak büyüklüğünde açıp, daha sonra oklavayla inceltebilirsiniz (Bana merdane ile açmak daha zor geliyor)
Ben bu boyuta kadar un ile bundan sonra nişasta ile açıyorum.
Siz daha da ince açabilirsiniz. Benim masamın boyutu bu kadara izin veriyor.
Masa örtüsünün deseni görünecek kadar ince açmak yeter diye düşündüm ;)
Açılan hamura ceviz dökülür.
Oklavaya sarılır.
Sonra iki yandan içe doğru büzülür.
Katlarını bozmadan dikkatlice oklavadan çıkarılır.
İstenilen boyutlarda kesilerek tepsiye dizilir.
Ben bir tepsiyi böyle yaptım.
Böylede çok güzel oldu ama kenarlar ortalara göre biraz ince kaldı ve keserken de biraz katları açılıyor.
Diğer tepsiyi değişik şekilde yaptım.
Hamuru açtıktan sonra dörde böldüm ve cevizini serptim.
Bu aşamalarıda tek tek fotoğraflamıştım ama ;(
Sonra her parçayı orta kısmından dışarı doğru tek tek oklavaya sardım ve büzdüm.
Şekilleri daha güzel oldu.
Güncelleme (31.08.2012)
İnanmayacaksınız ama hazırlık aşamasını cep telefonumla da çekmişim.
O fotoğraflarıda ekleyim istedim.
Bu iki fotoğraf yeni...
Sanırım benim tepsim biraz küçük geldi.
Swotpisces'in yaptıkları daha ayrık dizilmişti.
Sanırım ayrık dizilirse daha kıyır kıyır olur.
Ama lezzet olarak benim tatlımda muhteşem oldu.
Eritilmiş tereyağını da tatlımızın üzerinden gezdiriyoruz ve doğru fırına...
Ben 190 derecede iyice kızarıncaya kadar pişirdim.
Tatlı sıcak, şerbet ılık/soğuk arası olacak şekilde şerbetini verdim.
Kızarmış ve şerbetlenmiş halini hayal gücünüze bırakıyorum ;)
Afiyet olsun...
ümük baklavası deriz biz buna ellerine sağlık çok güzel olmuş canım
YanıtlaSilhiç duymamıştım. öğrendiğim iyi oldu, teşekkürler. bu ismi de eklesem mi?
Sileline sağlık, harika görünüyor. ben tarifte belirtmeyi unutmuşum ama, biz de ikinci yaptığınız gibi 4 e bölüyoruz, daha güzel oluyor. sevgiler... :)
YanıtlaSiltarif için tekrar teşekkürler ;)
Silbende çok hevesleniyorum bu baklavayı yapmaya açaba becerebilirmiyim diyede düşünmüyorum değil ama sizin anlatımınızdan sonra artık denemek istiyorum elinize sağlık
YanıtlaSileminim benimkinden daha güzel olur...
SilKolay gelsin ;)
Ellerine sağlık.
Bayramda o kadar çok tatlı yedim ki bir yıl yetecek kadar depoladım:))
tatlı...
Silbir yıl yetecek...
emin misin? ;)
ben de çok yedim ama hiç depolamış gibi hissetmiyorum kendimi...
Bu postu hazırlarken bir daha yapmayı bile düşündüm ;)
Ooooooooo
YanıtlaSilFincan teyzemde bayram bitmemiş hala sanırım
geliyorum bayram tatlısı yemeğe :))
ellerine sağlık canım..
Geçmiş bayramın kutlu olsun...........
bekliyorum ;)
Sil:))
SilTeşekkürlerr...
ay maşallah,bu beni aşar :) eline sağlık
YanıtlaSilve bir de bir soru ; irmik helvası yaptım,güzeldi ama dağıldı biraz,şekil veremedim,sorun ne olabilir,yağımı az olmuştur acaba?
hemen gittim ama irmik helvasını göremedim ;)
Silne kadar yağ koydun bilmediğim için az çok bir şey diyemiyorum. Benim sayfamda bir irmik helvası tarifi var. Tutmaması mümkün değil ;)
geleneneksel (annemin tarifi)...
Yalnız irmiğin markasına göre inceliği-kalınlığı değişiyor. Benim bloğumdaki tarifi "filiz" markası ile deneyebilirsin.
eğer benim tarifi denedin ve olmadı ise ben de akşam tekrar yapar, ölçüleri kontrol ederim.
Sevgiyle kal...
bugün hava da biraz serinledi,tam bu tatlı için,aldım azıcık,ellerine sağılık .
YanıtlaSilafiyet, bal, şeker olsun...
Silenfess görünüyor ellerinize sağlık :) ben de evde nişasta yardımı ile baklava yapıyorum ama bu daha pratik ve güzel görünüyor :))
YanıtlaSilteşekkür ederim...
Silelimden geldiği kadar detaylı fotoğraflayıp anlatmaya çalışıyorum.
Sevgiyle kal...
bİzim oralarda da bu tatlının adı "kocakarı gerdanı"dır. Bu bayram tatlı yapmayan biri olarak ellerine sağlık :)
YanıtlaSilBu adı da çok sevdim, eklememin bir sakıncası var mı?
SilNefis olmuş hele yapım aşamalarının fotoğrafları hepimiz için çok faydalı oluyor tarif ve fotoğraflar için teşekkürler. Ellerine sağlık afiyetler olsun.
YanıtlaSilteşekkür ederim ama sizlerle kıyaslayınca ben daha çok yeniyim, öğreniyorum.
SilSizin bloğunuzdanda gerçekten çok yararlanıyorum.,
Sevgiyle kalın...
Off of birde ev yapimi ellerinize saglik diyorum kesin hepsi bitmistir artik :))
YanıtlaSilbitmez mi?
Silteşekkür ederim ;)
olsa da yesem.ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilşerbetli tatlıları çok sevmesemde bu görüntü beni mest etti ve tadına bakmak istedim:))ellerine sağlık arkadaşım..nefis görünüyor.. olsaydı şimdi 2-3 tane mideye güpletirdim:)
YanıtlaSilEllerine sağlık. Sevgiler
YanıtlaSilannemin favori tatlısıdır...ellerinize sağlık..enfes görünüyor
YanıtlaSilHarika diyorum.başka bir şey demiyorum:)
YanıtlaSiloffff :)) Ellerinize sağlık
YanıtlaSilHımmm nefis bir tatlı.Tatlı aşığı olarak çokk severim çokk:)
YanıtlaSilEllerine emeklerine sağlık canım.
Sevgiler...
Ellerine sağlık,bende bu bayram şerbetsiz sarılı burma yapmıştım.Selam ve sevgiler:)
YanıtlaSilŞerbetsizi nasıl oluyor, hiç denemedim. Çok meraklandım Ben de deneyeceğim. Sevgiler
SilHAYIRLI GÜNLER
YanıtlaSilSİZİ İZLEMEYE ALDIM
ELLERİNİZE SAĞLIK
ÇOK GÜZEL GÖZÜKÜYOR
Tek kelime mükemmel cok güzel görünüyor ilk firsatda denyecegim .Ellerinize emklerinize saglik .hayirli aksamlar.
YanıtlaSilSüper bir tarif.Yiyenlere tarifini vermekten yoruldum.
YanıtlaSilBn şimdi yapıyorum hamuru yaptım şerbet kaynıyor da acaba nişastayla mı yoksa unla mı açsak daha güzel olur. Şimdiden teşekkürler :)
YanıtlaSilBn şimdi yapıyorum hamuru yaptım şerbet kaynıyor da acaba nişastayla mı yoksa unla mı açsak daha güzel olur. Şimdiden teşekkürler :)
YanıtlaSilUn ve nişastayı karıştırabilirsiniz. Sevgiler
SilTatlıyı yapıp pişirsem şerbetini iki gün sonra döksem sorun olurmu acaba.Cevap yazarsanız sevinirim.
YanıtlaSil
SilKesinlikle sorun olmaz. Yalnız tepsiyi nemli yerde bırakmayın ve üzerini poşet ya da strech filmle kapatmayın. Tatlınız yumuşar ve çıtır çıtır olmaz. Kuru bir yerde üzerine başka bir tepsi koyarak muhafaza edebilirsiniz. Ellerinize sağlık ;) iyi bayramlar
Kesinlikle sorun olmaz. Yalnız tepsiyi nemli yerde bırakmayın ve üzerini poşet ya da strech filmle kapatmayın. Tatlınız yumuşar ve çıtır çıtır olmaz. Kuru bir yerde üzerine başka bir tepsi koyarak muhafaza edebilirsiniz. Ellerinize sağlık ;) iyi bayramlar
YanıtlaSil