Haşhaşlı Çörek




Çocukluğumda annem haşhaşlı çörek çok yapardı ama ben hiç denememiştim. Uşak'ta yaşayan Sevgili Arkadaşım Hatice geçen ay bizi ziyarete geldiğinde haşhaş getirmişti. Daha önce hiç yapmadığımdan mı yoksa bu aralar tembelliğimin üzerimde olmasından mı bilemiyorum, sürekli ertelemiştim. Sonunda haşhaşlı çöreğimi yaptım (her zaman ki gibi gece yarısı). Marifet ben de mi yoksa haşhaş çok taze ve lezzetliymiş ondan mı bilemiyorum ama çok beğenildi. Bir pişirimlik daha haşhaşım kaldı onu da cevizli yapmayı planlıyorum.

Çok yakında...


Malzemeler
2,5 su bardağı ılık su
2 yemek kaşığı şeker
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İç malzemesi için;
1 su bardağı haşhaş
yarım su bardağı sıvı yağ

Arasına sürmek için; 
Sıvıyağ

Üzerine sürmek için;
1 yumurta
2 yemek kaşığı sıvı yağ

Hazırlanışı

Ilık su, şeker ve mayayı bir kaba alalım ve yaklaşık yarım saat mayanın kabarmasını bekleyelim. Daha sonra tuz ve unu eklenerek yumuşak bir hamur yoğuralım. 
Hamuru 5 eşit parçaya bölelim.

Her bir parçayı servis tabağından biraz daha büyük olacak şekilde açalım ve üzerini 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile yağlayalım.

Yağlanan hamuru 2-3 dakika sonra kenarlarından çekiştirerek inceltin.
Haşhaşa sıvı yağ ile karıştırarak inceltelim ve açtığımız hamurun üzerine sürelim.
Her hamur bezesi için aynı işlemi uygulayarak üst üste serelim.
Ben çekiştirme işini biraz abartmışım galiba daha küçük yapılabilir. Hatta katlarının daha belirgin olması için daha küçük açılmalı diye düşünüyorum. 
Hamuru ikiye bölün ve bir parçayı diğerinin üzerine katlayın.   
Dar olan kenardan şeritler keserek kendi çevresinde bükelim.
İlk hamur parçasını tepsinin ortasından başlayarak kendi çevresine sarın. Diğer hamurları da ortadaki hamurun çevresine saralım. Bu nokta benim yaptığım en büyük hata küçük tepsi kullanmak. Hamurun bu kadar çok kabaracağını düşünemedim. Bu ölçü ile büyük fırın tepsisinde pişirmek daha uygun olacaktır diye düşünüyorum. 
Yaklaşık 1 saat kadar tepside mayalandırabilirsiniz ya da benim yaptığım gibi bir gece önceden hazırlayıp üzerini streç filmle sarıp dolaba atabilisiniz. Sabah kalktığınızda 1 yumurta ve 2 yemek kaşığı sıvıyağı iyice çırpıp çöreklerin üzerine sürerek  önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirebilirsiniz.
Afiyet olsun...

İlk acemilik için sonuç hiç fena değildi ama eminim ki ikincisi mükemmele yakın olacak...
Bu da bir özgüven patlaması sanırım ;)

Sevgiyle kalın...

Yorumlar

  1. Blog keşif ekinliğinden geliyorum :) Sayfanı izliyorum benim sayfama da bekliyorum.Sevgiler :) <3 http://kirmiziruganayakkabilarim.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  2. off çok güzel görünüyor. Elinize sağlık. Bloğunuzu yeni takibe aldım. Bana da uğramak isterseniz çok sevinirim. :))
    www.makyajdunyam.com

    YanıtlaSil
  3. Bayılırım haşhaşlı çöreğe:)

    YanıtlaSil
  4. enfes görünüyor. Sizi izlemeye aldım. Ben de bloğuma beklerim.

    www.bakbuharika.com

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarığı Burma / Burma Baklava (Bayram Tatlıları)

40 Kat Çıtır Börek

Evde Mayasız Peynir Yapımı