Patlıcan Kapama


Aslında yapımı, yazımı kadar zor değil...

Malzemeler

2 kg patlıcan (mümkünse uzun)
750 gr. kuşbaşı et
2 su bardağı pirinç
2,5 su bardağı su



Domates sosu için;
1 büyük soğan
2-3 adet biber
3-4 adet domates
2 diş sarımsak
sıvıyağ
karabiber
kırmızı biber
tuz

Üzeri için;
Kaşar rendesi

Hazırlanışı

Öncelikle pirincin üzerine iki yemek kaşığı tuz koyalım ve derin bir kapta kaynar su ile ıslatalım. 
En az bir saat bekleyen pirincimizi süzelim ve iyice yıkayalım.

Patlıcanlar alacalı soyulur ve tuzlu suda bekletilir. Daha sonra uzunlamasına kesilerek sıvı yağda kızartılır. Kızaran patlıcanları havlu kağıt üzerine alalım ki fazla yağı iyice süzülsün. 




Kuşbaşı etimizi düdüklü tencerede önce güzelce kavuralım (benim kullandığım et biraz yağlı olduğundan başka yağ eklemeden kavurdum. Siz azıcık sıvı yağ ekleyebilirsiniz). Daha sonra üzerine 1 su bardağı sıcak su ve tuzunu koyarak düdüklü tencerede yaklaşık 45 dakika pişirelim (kendi düdüklü tencerenizde et kaç dakikada pişiyorsa kendiniz ayarlayın). 

Domates sosu için çok az sıvı yağda önce soğanları, sonra biberleri en sonda da rendelenmiş domates ve doğranmış sarımsakları ekleyerek pişirelim. Ocaktan almaya yakın tuz, karabiber ve kırmızı biber ekleyerek, domates sosumuzu baharatlarla lezzetlendirelim.

Yıkayıp hazırladığımız pirincimizi tuzunu atıp sıvı yağda iyice kavuralım.


Patlıcanları kızarttık, eti pişirdik, pirinci ıslattık/yıkadık/kavurduk ve domates sosumuzu hazırladık. Artık yemeğimizi pişirelim. Kenarları dik olan bir tencereye (kulpsuz tencere olabilir - ters çevirip tencereden çıkaracağımız için kulplar engel olmasın) ya da derin bir tepsiye patlıcanları ortadan başlayarak dizelim. Patlıcanlar kenarlardan dışarıya doğru sarkabilir. 

Patlıcanların üzerine önce domates sosumuzu koyalım, daha sonra etimizi ve en son da kavrulmuş pirincimizi koyarak kenarlardan dışarı sarkan patlıcanları pirincin üzerine kapatıyoruz. Üzerini kapatacak düz bir tabağı ağırlık olarak koyup üzerine suyumuzu ekliyoruz. Ben 2,5 su bardağı koydum, siz pirincinize göre ayarlayabilirsiniz. 

Tencerenin kapağını da kapatarak suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. Pişip pişmediği konusunda tereddüt ederseniz patlıcanların kenarından pirinçlerin pişkinliğine bakabilirsiniz. 

Yemeğimiz pişti ama işimiz bitmedi.
Yemeğimizi fırına dayanıklı bir tepsiye ters çevirelim (yemeğimizin üzerine kapattığımız tabak yeterince büyükse onunla da ters çevirebiliriz). Üzerine kaşar rendesi serpelim ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kaşarlar eriyene kadar pişirelim.

Sıcak sıcak servis yapalım.

Ellerimize sağlık...

Yaparken bu kadar yorulmadım. Yazarken ne kadar uzun sürdü ;)
Emeğinize değecek bir lezzet...


Yorumlar

  1. harika görünüyor.deneyeceğim.sevgiler öpücükler şeker...

    YanıtlaSil
  2. İnanılmaz iştah açıcı, benim gibi bir patlıcan delisinin gözü döndü şimdi, hemen semt pazarına gidilip malzemeler alınacak :) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. çok beğendim ellerinize sağlık .tebrik ederim.bende yapıcam inşaallah

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

A Spoonful of Sugar-Çikolatalı Tart

Sodalı Börek (Yumurtasız)