Kayıtlar

Sulu Köfte

Resim
Uzun süredir tencere yemeği yazmamışım ;) Bu yemekte Hayriye Teyzemin kendisinin toplayıp kuruttuğu dağ kekiğini kullandık. Bu ne kadar yoğun ve hoş bir koku… Kekik deyip de geçmeyin… Dünya’da yaklaşık 100 tür kekik yetişiyormuş. Türkiye’de ise 33 tür kekik olduğu tespit edilmiş.  Ülkemizde yılda 12.000 ton kekik yetiştiriliyor ve bunun 9000 tonu ihraç ediliyor, 3000 tonu ise yurt içinde tüketiliyormuş. Kekik en çok Türkiye’de yetişiyormuş! Dünyada yıllık 60 – 70 ton kekik yağı üretiliyormuş ve bu ihtiyacın % 10’u Türkiye’den sağlanıyormuş. Sonuç olarak Türkiye kekik ihracatında dünyada ilk sırada ... En fazla Toroslar ve Isparta-Sütçüler kasabasından toplanıyormuş (yaklaşık yılda 50 ton).   Ne olmuş yani, bu kadar istatistikî bilgi neden diye düşünebilirsiniz. Türk mutfağında yaygın olarak kullandığımız Kekik için şu hastalığa iyi gelir bu hastalığı tedavi eder, diye yazmayacağım. Sadece çok güçlü içeriği olduğunu (...

Haydi Kızlar Askere!

Resim
Norveç'ten "Eşitlik" Adımı Kadınlara Zorunlu Askerlik Cinsiyet ayırt etmeksizin her bireyin Norveç ordusunda askerlik yapmasını öngören yasa tasarısı, Norveç Parlamentosu'nda 14 Haziran'da yapılan oylamada çoğunluğun oylarını alarak kabul edildi. Tasa yasalaşırsa, Norveç'te 2015'ten itibaren kadınlar da tıpkı erkekler gibi bir yıl  süreyle askerlik hizmetini yerine getirecek. Norveç'te kadınların da zorunlu askerlik yapması Parlamento'da ilk kez 2008'de gündeme gelmişti. O dönemde askerliğin "zorunluluk" haline getirilmesindense "gönüllülük" esasına  dayalı kalması halinde kadınların orduya katılma oranının daha çok artacağı düşüncesi hakimdi ve tasarı da Parlamento'da bu düşünce ile reddedilmişti. Ancak sonuç beklenildiği gibi olmadı ve orduya gönüllü olarak katılan kadın sayısında dişe dokunur bir artış olmadı.

Un Kurabiyesi

Resim
Ramazanın ilk günleriydi. Öğlene doğru telefonum çaldı. Telefonu açar açmaz, heyecanlı bir ses,  "Abla, benim canım kurabiye istiyor, hem de un kurabiyesi" "Tamam canım, sakin ol", dedim ve "İftara kadar sabredebilecek misin? diye sordum. Başladık gülmeye... Ramazan'da insanın canı enteresan zamanlarda, enteresan şeyler istiyor. Eve geldik, bir yanda iftar sofrası hazırlanıyor, bir yanda un kurabiyesi... Ezan okunurken fırına verdik, çaya yetişti. Öyle aceleye geldi ki şekilleri yamuk yumuk oldu. Ama lezzet muhteşem... Ada  ve Kuzey çok beğendi.

Bazlama

Resim
Elleriniz yanmasın.... Sıcak sıcak... Tereyağı Tulum peyniri Bal hangisini isterseniz? Tabii ki olayın vazgeçilmezi, tavşan kanı çaylar... Tarif için TIK TIK... Fotoğraflar cep telefonu ile çekildiğinden biraz soluk çıkmış. Bazlama can be defined as a single layered, flat, circular and leavened bread with a creamish yellow colour. It is similar in taste to English muffins . It has an average thickness of 2 cm and diameters ranging from 10 to 25 cm. This popular flatbread is made from wheat flour , water , table salt , and yeast . After mixing and two to three hours fermentation, 200- to 250-gram pieces of dough are divided, rounded, sheeted to a desired thickness and baked on a hot plate. During baking, the bread is turned over to bake the other side. After baking, it is generally consumed fresh. Shelf life of bazlama varies from several hours to a few days, depending on storage conditions. This is a Turkish bread type.

Büyüten Süt

Resim
Yemek seçen, yemeyen, cicik boğaz oğlumun hikayelerinden daha öncede defalarca bahsetmiştim. Bir süredir gün içerisinde 3-5 çilekli süt içerek yemek yeme olayından iyice uzaklaşmaya başlamıştı. Yaklaşık iki hafta önce kontrol için Didem Teyzesine gitti.  Didem Hanım gerçekten çocuk dilinden anlayan bir hekim. Bu "süt" olayını Kuzey'e anlatmış ve bir sabah, bir akşam günde iki kere büyüten süt (normal sütün bizdeki adı) içmeye karar vermişler.

Alinazik

Resim
Ramazan'da hafif şeylere yöneliyoruz. Bence bizim evde Ramazan'ın en güzel tariflerinden biriydi Alinazik... Hem pratik, hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli... Sizin için Türk Dil Kurumunun Sözlüğüne baktım ve "Alinazik" bitişik yazılıyor.  Tarife gelince çok ölçü vermek istemiyorum.

Profiterol

Resim
Profiterol sevmeyen var mı? Biz de kimsenin hayır demediği bir lezzettir. Hatta Kuzey deli olur. Yerken bir seyretmeniz gerek, ağzı burnu çikolata sosu oluyor. Buna rağmen keyfine diyecek yok ;) Aslında onun yerken ki fotoğrafını ekleseydim. Nasıl bir lezzet olduğu gözünüzde daha iyi canlanırdı. Bu ölçülerle iki büyük tepsi profiterol çıkıyor. Biz kalabalık bir aile olduğumuz için anca yetiyor ;)