6 Ağustos 2013 Salı

Sulu Köfte


Uzun süredir tencere yemeği yazmamışım ;)

Bu yemekte Hayriye Teyzemin kendisinin toplayıp kuruttuğu dağ kekiğini kullandık.
Bu ne kadar yoğun ve hoş bir koku…

Kekik deyip de geçmeyin…

Dünya’da yaklaşık 100 tür kekik yetişiyormuş. Türkiye’de ise 33 tür kekik olduğu tespit edilmiş.  Ülkemizde yılda 12.000 ton kekik yetiştiriliyor ve bunun 9000 tonu ihraç ediliyor, 3000 tonu ise yurt içinde tüketiliyormuş.

Kekik en çok Türkiye’de yetişiyormuş!

Dünyada yıllık 60 – 70 ton kekik yağı üretiliyormuş ve bu ihtiyacın % 10’u Türkiye’den sağlanıyormuş. Sonuç olarak Türkiye kekik ihracatında dünyada ilk sırada... En fazla Toroslar ve Isparta-Sütçüler kasabasından toplanıyormuş (yaklaşık yılda 50 ton).  

Ne olmuş yani, bu kadar istatistikî bilgi neden diye düşünebilirsiniz.

Türk mutfağında yaygın olarak kullandığımız Kekik için şu hastalığa iyi gelir bu hastalığı tedavi eder, diye yazmayacağım. Sadece çok güçlü içeriği olduğunu (Tıbbi kekikte; thymol (antiseptik) ve karvakrol (kozmetikte kullanılan bir madde) bulunur.) ve ezbere kullanılmaması gerektiğini hatırlatmak istedim.

Özellikle hamilelerin kullanmaması gerektiğini tekrar hatırlatalım. Kullanmasın derken yemeklere koku ve lezzet versin diye attığımız kadarından bahsetmiyorum (Bitki çayı gibi yoğun kullanımdan kaçınılmalı).  
 
Unutmayalım ki,
"Bir şeye etkisi olan her şeyin yan etkisi de olur."

Kekik alırken de; yeni mahsul ve dalında kurutulmuş demet halinde  satılanlar tercih edilmelidir. Kurutulurken sağlıklı ortamda kurutulup kurutulmadığını rengi ve kokusundan anlayabilirsiniz.
Rengi canlı, kokusu keskin olmalı!

Teyzemin hazırladığı gibi…
Teşekkürler Teyzeciğim…
 
 
 Malzemeler
4-5 adet patates
1 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
Sıvıyağ
Kekik
 
Köfte için
300 gr kıyma
1 çay bardağı  pirinç
1 yumurta beyazı (sarısını kullanmayacağız)
1 soğan (rendelenmiş)
Karabiber
Tuz

Hazırlanışı

Köfte malzemeleri ile köfte yoğurulur ve yarım saat kadar dinlendirilir.
Bir tepsinin üstüne biraz un serpilir ve köfteden fındık kadar köfteler yuvarlanarak tepsiye atılır.
Arada bir tepsi sallanarak birbirine ya da tepsiye yapışması önlenebilir.

Sosunu hazırlamak için derin bir tencereye soğan doğranır. Soğan biraz kavrulduktan sonra içine salça eklenir ve kokusu çıkana kadar kavrulur.
Daha sonra küçük küçük doğranmış patatesler eklenir ve aralıklarla karıştırarak biraz kavrulur.

Kaynar su eklenir (ölçmedim ama kullanacağınız malzemeye göre değişir).
Köfteler eklenir ve arada bir köfteleri zedelemeden karıştırılır.
En son tuz ve biraz kekik eklenir.
Pirinçler pişinceye kadar kısık ateşte pişirilir.

 

Püf Noktaları;
1. Yeteri kadar yoğrulmamış ya da yoğurulduktan sonra biraz dinlendirilmeyen köfte pişerken dağılabilir. Eğer köftelerinizin dağılmamasını istiyorsanız çok iyi yoğurun. Bunun için belli bir dakika veremem ama yoğurdukça, köftenizin kıvamından bunu rahatlıkla anlayabilirsiniz.

2. Fazla pişirmek de, köftelerin dağılmasında önemli bir etken olabilir.

3. Pişirme esnasında gereksiz yere karıştırmamaya da özen göstermek gerekir. Sulu köfte yaparken, sos ve su haldeyken istediğiniz kadar karıştırın. Ama köfteleri tencereye koyduktan sonra gereksiz yere karıştırmayın.


2 yorum:

  1. Tencere yemegi yaz aylarinda zor geliyor herhalde. Bende yapmadim uzun zamandir. Hatirlattigin iyi oldu. Onumuzdeki haftanin yemek listesine ekliyorum.

    YanıtlaSil