Haydi Kızlar Askere!

Norveç'ten "Eşitlik" Adımı

Kadınlara Zorunlu Askerlik
Cinsiyet ayırt etmeksizin her bireyin Norveç ordusunda askerlik yapmasını öngören yasa tasarısı, Norveç Parlamentosu'nda 14 Haziran'da yapılan oylamada çoğunluğun oylarını alarak kabul edildi. Tasa yasalaşırsa, Norveç'te 2015'ten itibaren kadınlar da tıpkı erkekler gibi bir yıl  süreyle askerlik hizmetini yerine getirecek.

Norveç'te kadınların da zorunlu askerlik yapması Parlamento'da ilk kez 2008'de gündeme gelmişti. O dönemde askerliğin "zorunluluk" haline getirilmesindense "gönüllülük" esasına  dayalı kalması halinde kadınların orduya katılma oranının daha çok artacağı düşüncesi hakimdi ve tasarı da Parlamento'da bu düşünce ile reddedilmişti. Ancak sonuç beklenildiği gibi olmadı ve orduya gönüllü olarak katılan kadın sayısında dişe dokunur bir artış olmadı.



Yazının devamını okumak için tıklayınız.

Kadına şiddetin normal hatta olması gerektiğini düşünen bir ülkede; her gün dayak, saldırı ve cinayet haberleri okuyoruz. Sözde alınan önlemler, arabulucu karakollar, kocandır, ağabeyindir, babandır nutukları ile evine, ölüme gönderilen kadınlar, töre-namus diye adlandırılan cinayetler. Çocuklarının gözü önünde katledilen onlarca kadın...

Bir tarafta her kulvarda eşitlik tartışmaları, biz de yaşama hakkı...

Bu yaşananları düşününce ben kesinlikle eşitlik savunucularından değilim.
"Pozitif ayrımcılıktan" yanayım.

Yorumlar

  1. Merhabalar;
    Blogunu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım.
    331. takipçin benim.. :)
    Bana da gelirsen sevinirim :)
    ¦ Sevgiler ¦
    http://whiteglaze.blogspot.com
    twitter: @_gamzeahmet_

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

A Spoonful of Sugar-Çikolatalı Tart

Sodalı Börek (Yumurtasız)