Kapuska


Blog'ta pasta- böreğe çok ağırlık vererek tek yönlü çalışmakla beni eleştiren sevgili kardeşimin uyarılarını dinleyerek, biraz tencere yemeklerine yöneleceğiz. 

Açık söylemek gerekirse kapuska bizim evde çok pişen bir yemek değildi. Hatta birkaç sene pişmese kimse niye pişmedi demez. Lahana çok sevilir ama sarması, kocaman bir tencere sarılır, afiyetle yenir. O kadar sevilir ki, sarılıp buzluğa atılır; yaz kış özel günlerde sofrayı süsler... 
Canım annem, lahana ona dokunduğu için bir tane bile yiyemez ama -hiç üşenmez- biz seviyoruz diye sarar.  Annem "Lahana Sarması" var, deyince akşam orada toplanırız.

Bu kapuska merakına gelince; geçen sene Sema Teyzem, babama özel bol acılı  kapuska pişirdi. O zamandan beri müptelası olduk. Teyzem her geldiğinde yoğun talep üzerine bol acılı olarak pişirir.

Canım Teyzeciğim,
 seni de buradan afişe ettiğim için talepler daha da yoğunlaşabilir. 
Tadına bakmak isteyenler, ustasının elinden yiyelim diyenler falan olabilir yani...
Benim çıraklığımın da böyle sıkıntıları var işte  ;)

Sevgiyle kal...


Malzemeler
1 orta boy lahana
Kuşbaşı et (ya da tercihen kaburga)
1 su bardağından iki parmak eksik pirinç
3 kuru soğan soğan
Kurutulmuş acı biber (isteğe bağlı - önce çok yumuşatmadan haşlanmış ve daha sonra teflon tavada kavrulacak)
Domates Salçası
Biber salçası
Kırmızı pul biber
Tuz
Hazırlanışı

Öncelikle etimizi hazırlayalım. Eti ya da kaburgaları düdüklü tencereye koyalım.
Harlı ateşte önce iyice sulansın, daha sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
Suyunu çekince içine 2 kuru soğanı doğrayalım.
Domates ve biber salçası da ekleyerek iyice kavuralım.
En son tuzunu ve suyunu (suyu bol olsun) da ekleyerek düdüklü tencerede yaklaşık 1 saat pişirelim.

Eğer kaburgadan ya da kemikli etten yapıyorsanız, pişen etlerimizi kemiğinden ayıralım ve etleri küp küp doğrayalım.

Sıra lahanalara geldi. Lahanaları salata yapar gibi doğrayalım -çok ince ya da çok iri olmasın-.
Lahanayı pişireceğimiz büyük bir tencereye 1 kuru soğanı doğrayalım ve sıvı yağ da kavuralım. Lahanaları ekleyelim ve kısık ateşte karıştırarak iyice kavuralım.
Lahanalarımız sararsın ve miktar olarak da yarıya insin.
Pul biber, domates salçası ve biber salçası ekleyelim. Etimize de salça koyduğumuz için bunu iyi ayarlamak gerekiyor -çok olmasın-.
Lahanayı salça ile kavurmaya devam edelim.
İyice kavrulan lahanalara azar azar et suyunu ekleyelim. Et suyunu bir seferde eklemiyoruz 2-3 kepçe  koyuyoruz biraz suyunu çekiyor, sonra 2-3 kepçe daha koyuyorsunuz. İşte kıvam bu dediğinizde pirinci ekleyebilirsiniz.
Yemeğimiz çok sulu olmayacak ama pirincin pişeceğini de unutmayın. Eti ve kurutulmuş biberleri (önce çok yumuşatmadan haşladığımız ve daha sonra teflon tavada kavurduğumuz biberler) ekleyelim ve iyice pişirelim.

Yapımı biraz teferruatlı gibi gelebilir ama emin olun denemeye değer... Teyzem muhteşem yapar bu yemeği... Ben yalnız yapmayı hiç denemedim açıkçası, bu yemek için Teyzemin çıraklığını yapma aşamasındayım henüz...

Afiyet olsun...

Yorumlar

  1. Vallahi ben çok severim kapuskayı ama çok oldu yapmayalı..

    YanıtlaSil
  2. Ben de çok severim kapuskayı. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor. En kısa zamanda denicem inşaallah. Annenize çok slm.lar

    YanıtlaSil
  3. Kapuskayı bende küçüklükten beri severim .Tarifi büyük bir ihtimalle deneyeceğim. Teşekkür ederim.

    Lezzetli yemek tarifleri için sitemi ziyaret etmeyi unutmayın :) http://www.lezzetliyemektarifleri.gen.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sayfanızı ziyaret ettim hoş bir site olmuş.

      Sil
  4. Tam bir kış yemeğidir acı acı ne güzel olur. İyi ki hatırlattınız. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim İlhan Bey...

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarığı Burma / Burma Baklava (Bayram Tatlıları)

40 Kat Çıtır Börek

Evde Mayasız Peynir Yapımı