google-site-verification: google601c61c448c195d7.html Fincan Teyze: Aralık 2014

31 Aralık 2014 Çarşamba

Portakallı Yer Elması


Geçenlerde Aliye Ablam yapmış çok beğendim ve hemen yapılacaklar listesine aldım. 
Her zaman ki gibi orijinal tarifte küçük değişiklikler yaptım.

Tarif için Aliye Ablama tekrar teşekkür ediyorum. 
Ellerine sağlık şekerim...

30 Aralık 2014 Salı

Supangle (Ev yapımı)

 


Akşam vakti tatlı krizi tutan ev ahalisine pratik ve lezzetli bir tarif... 


Malzemeler
1 litre süt
1,5 çay bardağı toz şeker

1 kahve fincanı un
1 kahve fincanı mısır nişastası
1 kahve fincanı buğday nişastası

19 Aralık 2014 Cuma

Çikolata Soslu Dolgu Kek


Daha önce kremşanti ile hazırladığımız keki çikolata sosu ile denedim ve kremşanti sevmeyenler için iyi bir seçenek olabileceğini düşünüyorum. 
Daha önce yaptığımız dolgu kek tarifi...
Ben bu keki çok sevdim, hem çok hafif oluyor hem de yapımı çok keyifli...
Beş günde dört sefer yaparak tarihi bir rekor kırdım. 
Haftaya salı tekrar yapacağım, bu sefer bölüm arkadaşlarımızla yapacağımız küçük bir yeni yıl kutlaması için...

Bingo Lacivert Güç Ailesi



İtiraf ediyorum;
"FikriMühim'den kampanya paketimi almadan önce Bingo'yu hiç denememiştim."
Belli alışkanlıkları olan biriyim sanırım. Sadece temizlik malzemesinde değil, bütün alışverişte bildiğim markaların dışına pek çıkmıyorum. Birazcık da alerjik yapım bunun sebebi olabilir. Özellikle kokulara karşı aşırı hassasiyetim olduğu için alışık olduğum markaların dışına pek çıkamadığım da söylenebilir.

Geçenlerde mutfakta sürekli kullandığım yağ sökücünün ambalajı değişmiş, ambalajıyla birlikte kokusu da değişmiş. Sadece bir  kez kullanabildim, yok böyle iğrenç bir koku hem ağır hem de insanın genzini yakan bir yoğunlukta...  Bu markanın adını vermeyeceğim ;)

Gelelim Bingo'ya temizlik ürünü alırken banyo ve mutfak için özel üretilen ayrı ürünler tercih ediyordum. Bu anlamda Bingo'nun da ürünlerinin tercihlerim doğrultusunda olduğunu söyleyebilirim. Neyse sonuç olarak ürünlerinin kokusunu genel olarak çok beğendim. Rahatsız edici ağır bir kokusu yok. Özellikle Bingo Mutfak krem deterjan ve çamaşır suyu benim için ideal. Benim gibi çamaşır suyu olmadan temizlik yapamayanlar için Bingo ile mutfakta ovmadan yorulmadan temizlik diyebilirim. 

Ben memnun kaldım, siz de denemeden karar vermeyin derim.

Sevgiyle kalın...

18 Aralık 2014 Perşembe

Kırmızı Lahana Turşusu


Malzemeler

1 tane kırmızı lahana
1 çay bardağı sirke
1 çay bardağı zeytinyağ
3 adet limon
Yeterince tuz

16 Aralık 2014 Salı

Patlıcan Kapama


Aslında yapımı, yazımı kadar zor değil...

Malzemeler

2 kg patlıcan (mümkünse uzun)
750 gr. kuşbaşı et
2 su bardağı pirinç
2,5 su bardağı su

5 Aralık 2014 Cuma

Dolgu Kek




Coştum yine...
Bu kadar işi ne zaman yaptığımı merak edenlere cevap, "inanın, ben de bilmiyorum. 
Sevmekle ilgili sanırım, birazcık da az uyuyorum. Geceleri coşuyorum, haftaya sunumum var ve ben gece tatlı yapıp, gündüz blog yazıyorum. Şunu da ekleyim canım, derslerimi de ihmal etmiyorum.
Neyse fazla uzatmadan tarife geçeyim de dersime devam edebileyim.
Öğrenci psikolojisi işte her yaşta aynı sanırım ;) 


Malzemeler

Kek için;
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı (ajda) süt
1 çay bardağı (ajda) sıcak su
1 çay bardağı (ajda) sıvıyağ
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardağı + 2 yemek kaşığı un (un ölçüsü vermeyi sevmiyorum ama bu tarifte un ölçüsü önemli - gayet akışkan bir hamur olacak. Ben ajda çay bardağı kullandığım için 2 su bardağından biraz fazla un kullandım. Siz normal çay bardağı kullanırsanız 2 su bardağından biraz eksik un koymanız gerekebilir. Daha önce de un konusunda uzun uzun yazmıştım, kullandığınız yumurtaların büyüklüğü bile kıvamı etkileyebiliyor.)

Krema için;
4.5 su bardağı süt
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket vanilya

Üzeri için;
1 Poşet kremşanti 
1 su bardağı süt 

Üzerini süslemek için;
Pasta süsü, damla çikolata, ceviz, fındık, hindistan cevizi...
 ne isterseniz kullanabilirsiniz. Ben renkli pasta süsü ve renkli draje kulladım, sevimli bir görüntüsü oldu.

Hazırlanışı

Öncelikle kekimizi hazırlayalım. Bunun için yumurta ve şekeri kabarana kadar çırpın. Süt ve yağı ekleyerek çırpmaya devam edelim. Sıcak suyu yavaş yavaş mikserin üzerinden dökerek hızlıca karıştıralım. En son un, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek karıştıralım.

Margarinle yağlanmış büyük boy borcam tepsiye hamuru döküp önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında pişirelim. Yaklaşık 30 dakikada pişti. Siz yine de keke kürdan testi yapın ve kürdan kuru çıkıyorsa fırından alalım.


Kekimizi pişirirken kremamızı hazırlayalım. Süt, un, şeker ve tereyağı hep birlikte tencereye koyup karıştırarak pişirelim. Kaynamaya başlayınca kremamızı  ocaktan alalım. İlk sıcağı çıkınca -yaklaşık 5 dakika bekletip- vanilyasını ekleyelim ve en az 5-6 dakika mikserleyerek pürüzsüz bir kıvama getirelim. 
Krem şantiyi 1 su bardağı süt ile mikserleyerek hazırlayalım ve dolaba koyalım ki iyice soğusun.

Kek ılınınca, yuvarlak dar bir kalıpla ya da benim gibi  krema sıkma torbasının ucunu kullanarak aralıklı oyuklar açın. 






Çıkan parçaları çocuklar çok sevdi ve afiyetle yediler. 


Hazırladığınız kremayı yeniden çırpın ve kekin üzerine oyukları dolduracak şekilde dökün. Kalan kremayla kekin üstünü tamamen kaplayın.

Krema ılıkken koyabilirsiniz. Hazırladığımız krem şantiyi ise kremamız iyice soğuyunca üzerine sürelim.
Tepsinin altının fotoğrafını çekmek kimin aklına gelir? 
Tabiki Sevinç'le benim ;)
Görüntü çok hoş değil mi?

Kekimizi en az 2 saat dinlendirdikten sonra servise hazır. 

Afiyet olsun.


Küçük gurmeler tarafından test edildi, onaylandı.
Pastamızın kekini Kuzey efendi hazırladı, süslemesini de Sevinç Teyzesi ile birlikte gerçekleştirdi.



Not: Tarifi Cahide Sultan'ın sayfasından aldım ama her zaman ki gibi kendimce birkaç küçük değişiklik yaptım. Cahide Hanım'a tarif için tekrar teşekkürler...