Süt Karameli / Süt Reçeli (DULCE DE LECHE)


Ben de yaptım ;)

Uzun süredir denemek istediğim bir tarifti.
Sonuçtan çok memnun kaldım ve tekrar yapacağım ;)
Kuzey'in damak tadına uygun olmadığını söyleyebilirim. 
Tatlı şeylere merakı olmasına rağmen, pek beğenmedi.
Düğün telaşını sonunda atlattık, düğünün fotoğraflarını da yakında paylaşacağım. 
Allah yerine yakıştırsın, utandırmasın...
Anlatılacak çok şey var ama gece saat 03.00...
Sanırım daha yorgunluğunu atamadık. 
Yorgunluğunu atamadın da bu saatte niye bilgisayarın başındasın, diye merak edenler olabilir.
Sadece uyuyamıyorum (!)
Bir de yazmayı özledim sanırım ;)
Sevgiyle kalın...

Malzemeler

1 kilo süt
1 paket krema (200 gr)
Yarım çay kaşığı karbonat
1 su bardağı şeker  (Bana şekeri çok geldi. Bir dahaki sefere 2/3 su bardağı koyacağım. Orjinal tarifte krema kullanılmamış süt kaymağı ile yapılmış, sanırım ondan oldu. Krema tadını arttırdığı için krema kullanınca şeker azaltılmalı -damak tadına göre karar verilmeli-)

Hazırlanışı

Sütü, kremayı ve şekeri derin bir tencereye alın ve şeker eriyene kadar çırpıcıyla karıştırarak kaynatın.

Süt kaynayınca ocağın altını kısın ve karbonatı ekleyerek, sürekli karıştırın.

Karbonat eklenince süt çok kabarıyor (tencere mutlaka derin olmalı), dikkat edin taşabilir.

Sürekli karıştırın birkaç dakika sonra normale dönüyor. Çok kabarırsa birkaç saniye ocak üstünden indirip karıştırılabilir.

En küçük ocakta ve kısık ateşte, ilk yarım saat 10 dakikada bir, ikinci yarım saat bazen 10 bazen 5 dakikada bir, üçüncü yarım saat her 5 dakikada bir karıştırarak rengi değişip, kıvamı koyulaşmaya başladığında da başından ayrılmadan sürekli karıştırılarak kaynatılır, yazıyordu orjinal tarifinde ben de öyle yaptım.

İsteğe bağlı olarak vanilya veya tarçın çubuğu ilave edilebilirmiş. Yalnız koyulaştığında tarçın çubuğu içersinden çıkartılmalıymış.(ben kullanmadım)

Yaklaşık 1,5 saat kaynadı. Orjinal tarifte çok fazla koyulaşmadan ocaktan alınması gerektiği yazıyordu. Gerçekten de soğudukça koyulaşıyor. Ben biraz daha kaynatabilirmişim, rengi biraz açık oldu ama lezzet muhteşem. Bir daha ki sefere çiğ süt ve süt kaymağıyla deneyeceğim.

Koyulaşan süt karameli/reçeli ocaktan alınıp bir kavonaza konarak, soğuduktan sonra buzdolabına kaldırılabilir.

Tarif için Hayat Cafe Tarifleri bloğunun yazarı Meliha arkadaşıma teşekkürler...


Afiyet Olsun...

Yorumlar

  1. Bu tarifi bende denemeyi çok istiyorum umarım birgün sizin gibi fırsat bulurum :)) ellerinize sağlık. Ne güzel olur düğün telaşı havada sıcak uyunmuyor zaten :)))

    YanıtlaSil
  2. Bu tarifi bende denemeyi çok istiyorum umarım birgün sizin gibi fırsat bulurum :)) ellerinize sağlık. Ne güzel olur düğün telaşı havada sıcak uyunmuyor zaten :)))

    YanıtlaSil
  3. Degisik bir tarif. Denemek isterim. Fazla tatli sevmem ama sekerini azaltirim bende. Bu arada erkek kardesinizin dugununu atlatmissiniz. Hayirli ugurlu olsun.

    YanıtlaSil
  4. o halde yapmayan bir ben kaldım:)ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  5. ELLERİNER SAĞLIK CANIM.
    GÜZEL LEZZET...

    YanıtlaSil
  6. Uzun süredir denemek istediğim ama çok sabırlı olamayacağımı bildiğim için denemediğim bir tarif, elbet bir dener tadına bakarım.Elinize sağlık,resimleri bekliyoruz.Sevgilerle

    YanıtlaSil
  7. bu tarifi daha önce hiç duymamıştım çok değişik geldi bana.sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Çok değişik bir tarifmiş ilk defa sizden duyuyorum.
    Sanırım benim damak tadıma uygun ama anladığım kadarıyla bu bol kalorili bir tatlı en iyisi şöyle güzel bir kilo verince yapsam iyi olacak :)
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarığı Burma / Burma Baklava (Bayram Tatlıları)

40 Kat Çıtır Börek

Evde Mayasız Peynir Yapımı