Ay Çöreği


Uzun süredir çocuklar ay çöreği istiyordu.
Bu hafta sonu yapma fırsatım oldu.

Malzemesi

Hamuru için
3 bardak un
2 yumurta (birinin sarısı üeri için ayrılacak)
1 paket yaş maya (42 gr.),
150 gr. margarin
1 kahve fincanı süt
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 limon kabuğu rendesi

İç harcı için
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı şeker
6 yemek kaşığı bayat ekmek ya da tuzsuz galeta (robotta çekilecek un kıvamında olacak)
4 yemek kaşığı üzüm
2 tatlı kaşığı tarçın (ben 1,5 kaşık kullandım)
1 kahve fincanı süt (sütü hamurun içine koyacağımız zaman ekleyelim yoksa sulanıyor)

Hazırlanışı
Süt içinde mayayı eritiyoruz. Daha sonra tüm malzemeleri katarak kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Kullandığımız fincan ve yumurtaların boyutunun farklı olması nedeniyle unu eksik gelebilir. Azar azar un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Üzerini örterek ılık bir yerde yaklaşık 45 dakika - bir saat mayalandırıyoruz.


İç harcı için süt hariç tüm malzemeyi karıştırıyoruz. Sütü en son harcı hamurun içine koyacağımızda ekleyip, karıştıracağız. 
Ben kalan ekmekleri kurutup ya da fırınlatyıp robottan geçiriyorum. Dolapta muhafaza ediyorum. Köfte yaparkende bu ekmekleri kullanıyorum. Ay çöreğinin iç malzemesi içinde ondan kullandım. Siz ekmeği fırınlayıp, robottan geçirebilirsiniz. Taze ekmek olmayacak yoksa hamur olur. Galetada olur ama mutlaka tuzsuz olsun. Normal galeta konulduğunda tuz tadını alıyorsunuz. Ben ekmekle olanın daha lezzetli olduğunu düşünüyorum seçim sizin.


Mayalanan  hamuru ikiye bölelim iki tepsi için. Bu ölçülerle yaklaşık 25-30 ay çöreğimiz olacak. Cevizden daha büyük ayırdığımız parçaları güzelce yuvarlıyoruz ve 10-15 cm çapında açıyoruz. Bu aşamada ben hepsini açtım masaya dizdim. İç harcını hepsine paylaştırdım ve rulo yapıp uçlarını aşağya doğru kıvırarak, ay şeklini verdim. Böylece bazısı az bazısı çok olmadı ve iç malzemenin hepsini kullanmış oldum.






Üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürerek 180-200 derecede pişirdim.

Afiyet olsun.



Bu tarifi "75. Porselen Demlik Çay Etkinliğine" ev sahipliği yapan birdilimdus.e gönderiyorum.
Kolay gelsin.

Yorumlar

  1. hem yazılı hem fotolu çok güzel anlattın sğl..deneyeceğim,ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık..Çok lezzetli görünüyor..Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. canım.ellerine sağlık lise yıllarıma götürdün beni arkadaşlarla ne çok yerdik:))sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim içinde ay çöreği lise yıllarını hatırlatır ;)

      Sil
  4. elde ne yapılırsa güzel oluyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık, tarifi aldım, yapınca yayınlayacağım:=)

    YanıtlaSil
  6. güzelim varya hazır zannettim ilk gördüğümde okadar yani;))
    nefis görünüyor ellerine sağlık yiyenlere afiyet olmuştur muhakkak;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bunu tatdığında hazırları beğenmeyeceksin ;)

      Sil
  7. ellerıne saglık...harıka:))))))))

    YanıtlaSil
  8. ay bayılırım ay çöreğine fırından çıkınca sıcak sıcak yeseydimm offfff

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne zaman istersen yaparım hayatım...

      Sil
  9. çok güzel olmuş gözüküyor, ellerine sağlık, çok severim ayçöreğini ama pastaneden almak sinmiyor içime, bunu deneyebilirim evde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pastanede yapılanların arasındaki harç için bayat kurupastaların kullanıldığını duymuştum. belki şehir efsanesidir, belki öyle yapan birkaç tanedir ama ben almıyrum artı pastaneden.

      Sil
    2. evet o yüzden almıyorum zaten :) birkeresinde çok kötü bir deneyim yaşadım :)

      Sil
  10. her zamanki gibi süper görünüyor :)) sadece görmesek de arada sırada yesek bari :)) sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. efendim, beklerim. ne zaman isterseniz hem bakar, hem de yeriz...

      Sil
  11. Una vera delizia!!! Complimenti, ciao

    YanıtlaSil
  12. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor.Denemek isterim.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  13. mımmm nefis olmuşş.dumanı üstünde..ellerinize sağlık..sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  14. Ay ay ayy ben yerim o ay çöreklerini ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  15. ellerine sağlık canım kıvamında oldumu yemede yanında yat mmmmmm:)

    YanıtlaSil
  16. ElleRine sağlık en sevdiğim pastane pastası. Ama nasıl yapıldığını öğrendikten sonra hiç almamıştım. Tabiki ev usulü çok farklı. Tarifi aldım. Kahvemde kuru kuru pek gitmiyordu. Bir tanede ayçöreğinden aldım. Sevgiler canım...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarığı Burma / Burma Baklava (Bayram Tatlıları)

40 Kat Çıtır Börek

Evde Mayasız Peynir Yapımı