google-site-verification: google601c61c448c195d7.html Fincan Teyze: Şubat 2015

23 Şubat 2015 Pazartesi

Tavada Pasta




Malzemeler
Keki için;
2 yumurta
1,5 çay bardağı şeker (bence bu şeker ölçüsü fazla - eşime göre şeker miktarı mükemmelmiş. Benim gibi çok tatlı sevmeyenler 1 çay bardağı şeker kullanabilir.)
1 çay bardağı süt
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı kakao

İçerik Hırsızlarına Karşı...

Şimdi içerik hırsızları için birkaç önlem alalım. Bu önlemler, hırsızları durduracak mı, derseniz "Hayır" ama işlerini zorlaştıracak. Zaten politikaları emeksiz kazanç olduğu için bir kısmını bu önlemler caydıracaktır, diye düşünüyorum.

ÖNLEM 1: 
Sayfanızda mutlaka site kullanım kuralları diye bir bölüm oluşturun.
"..... internet Sitesinde yer alan internet sayfalarına ilişkin tüm haklar saklıdır" gibi bir ibare mutlaka bulunsun. Daha sonra oluşabilecek hukuki bir süreçte bu önemliymiş.

ÖNLEM 2:
Bu kesin çözüm değil ama amaç işi zorlaştırmak ya blogunuz için sağ tuş ve yazı kopyalama yasağı getirebilirsiniz. Ben biraz araştırdım ve aşağıdaki linkte faydalı bilgiler var. Bloğumda kullandım ve şu an sağ tuş ve kopyalama yapılamıyor. İlgilenenlere duyurulur.

18 Şubat 2015 Çarşamba

Siz hiç "Bazlama" yaptınız mı? -Bu yazı "Emek Hırsızları" için yazılmıştır-



Bazlama'nın bir ölçüsü yoktur. 
Annelerimiz ve ananelerimizden gördüğümüz "göz kararı" ile hamur yoğururuz. 
Suyunun ılıklığını derecesini tarif edemezsin. Mayalanması için ne kadar sarıp sarmalayacaksın, 
nerede duracak, ne kadar mayalanacak...
Mayasının geldiğini nasıl anlayacaksın...
Bunları kelimelere dökmek o kadar zordur ki...

Diyelim ki, Bazlama hamurunuz mayalandı. 
Hamur bezelerinin büyüklüğü ne kadar olacak...
  Sofra mayası nedir?
Altına üzerine sofra bezi koymazsanız ne olur, kurur mu, mayalanır mı?
Bazlamaları elle mi açacaksınız, oklavayla mı? 
Açtığımız da kalınlığı ne kadar olacak...
Durun, daha bitmediiiii...

17 Şubat 2015 Salı

Tırtıl Kurabiye

Babamın kurabiyeleri...
Babama göre;
kurabiye dediğin çok tatlı olmayacak ama kıyır kıyır olacak...
Eğer öyle bir kurabiye arıyorsanız bu tarif tam Siz'lik...

Bu kurabiye canavarı da fotoğraf çekme işi bitse de kurabiyelere saldırsam diye bekliyor...

16 Şubat 2015 Pazartesi

Haşhaşlı Çörek




Çocukluğumda annem haşhaşlı çörek çok yapardı ama ben hiç denememiştim. Uşak'ta yaşayan Sevgili Arkadaşım Hatice geçen ay bizi ziyarete geldiğinde haşhaş getirmişti. Daha önce hiç yapmadığımdan mı yoksa bu aralar tembelliğimin üzerimde olmasından mı bilemiyorum, sürekli ertelemiştim. Sonunda haşhaşlı çöreğimi yaptım (her zaman ki gibi gece yarısı). Marifet ben de mi yoksa haşhaş çok taze ve lezzetliymiş ondan mı bilemiyorum ama çok beğenildi. Bir pişirimlik daha haşhaşım kaldı onu da cevizli yapmayı planlıyorum.

Çok yakında...

12 Şubat 2015 Perşembe

Unsuz Çikolatalı Fındıklı Kek (Glutensiz Kek) - Torta Caprese



Bu kek İtalya'nın Capri adasında çok meşhurmuş ve oradaki birçok cafede ikram ediliyormuş. İncelediğim tariflerin birçoğunda isterseniz fındık veya cevizle de yapabilirsiniz, diyor ama orijinal tarifler hep bademli... 
Bir Karadenizli olarak illede fındık dedim ve tarifi fındık için kendimce uyarladım. 

Tarifimizin belirtmek istediğim bir özelliği de glutensiz olması, özellikle çölyak hastaları için alternatif bir tatlı olabilir. Glutensiz dedik ama siz yine de kabartma tozu, kakao, pudra şekeri, çikolata gibi hazır gıdalardan emin olmak için kontrol edin.


Neyse keki yapmaya karar verdim ama 
baktım hazırlanışı çok teferruatlı hemen kendime bir asistan buldum. 
Bugünkü kekin "Ustası" Eylül...
Üç evin bir kızı olarak neler çekiyor bizden, bir bilseniz... 
ve bugün Eylül'ün doğum günü...
Nice yıllara canım...
Gülen yüzün hiç solmasın...

Fındıklar Rize'den, eşimin memleketinden...
Fındıklar Rize'den olunca kırmak da ona düştü ;)

Fındıkları eşim kırdı, keki Eylül yaptı.
Gurmeliği Babam, Efe, Baran ve Kuzey yaptılar.
Bana da tarifi yazmak kaldı...
Bence harika bir iş bölümü oldu ;)


Malzemeler
200 gr. bitter çikolata
400 gr. fındık 
100 gr. oda sıcaklığında tereyağ 
6 yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış)
1 su bardağı şeker
1 adet vanilya
1 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz

Üzeri İçin;
Pudra Şekeri
Kakao 


Hazırlanışı

Öncelikle fındıklara kabartma tozunu ekleyelim ve rondoda un haline getirelim. 


Çikolataları tereyağ ile birlikte benmari usulu eritin, hafifçe soğutup, kakaoyu içine koyun ve iyice karıştırın.

Yumurta beyazlarını tuzla beraber iyice kar haline getirin, sarılarını da şekerle ve vanilyayla krema kıvamına gelene kadar çırpın.



Krema kıvamına gelen yumurta sarılarına eritilmiş çikolata karışımını ekleyin ve çırpın. Daha sonra fındıkları da karışıma ekleyelim. Çok katı bir hamur oluyor bu sizi korkutmasın.
Bu karışıma en son yumurta beyazlarınızı 2 sefer de ekleyin, karıştırırken söndürmemeye dikkat edin. Yumurta aklarını karıştırırken tahta kaşık veya silikon bir spatula kullanabilirsiniz.

Daha sonra 26 cm. lik kelepçeli kalıbın altına yağlı kağıt serin ve kalıbın kenarlarını yağlayın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin... Pişip pişmediğini kontrol için kürdan testi yapabilirsiniz. 

Kek soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serperek süsleyebilirsiniz. (Orijinal tarifte kakao ve pudra şekeri diyordu, ben kakao serpmeyi unutmuşum siz serpebilirsiniz.)


Food Lover's Odyssey, Çikolata Kavanozum ve Nurlu Mutfakta'nın tarifleri incelenmiş, küçük değişikliklerle yapılmıştır. Tarifler için tekrar teşekkürler... 


Dikkat: Yapılış aşamalarını dikkate almadan normal kek gibi yaparsanız sonuç hüsran olabilir, uyarayım ;) 

10 Şubat 2015 Salı

Şam İşi Tatlısı


Yağsız, yumurtasız tatlı mı yapılır demeyin...
İşte size nefis Şam İşi Tatlısı...
Eşim revaniyi çok sever, geçenlerde revani krizi tuttu. Bu tarifi Hünerli Bayanlar'da görmüş ve denemek için fırsat kolluyordum. Hemen atladım, bugün değişik bir tatlı yapayım sana, diye ;)

İşte sonuç...