Parmak Börek (Arnavut Böreği)
Bugün size hayatımdaki en önemli kadından bahsedeceğim.
Annem...
Sevgi dolu oluşundan mı?
Vefakarlığından mı?
Hayata bakışından mı?
hangisini anlatsam bilemiyorum...
Aslında annem için yazmak istediğim o kadar çok şey var ki...
Benim annem,
kendinden önce hep bizi düşünen, koruyan, kollayan...
Gerektiğinde tehlikelere karşı önümüzde siper olan,
gerektiğinde arkamızdaki en büyük güç olan...
Sığınacak bir yer aradığımızda "kale"miz olan,
Ne olursa olsun, her zaman ve her koşulda, sorgusuz - süalsiz,
bizi kucaklayan ve seven...
Sevgili anneciğim, doğum günün kutlu olsun...
İnsanın her yaşta anneye ihtiyacı var.
Özellikle çocuğunuz olduğunda daha iyi anlıyorsunuz değerini/kıymetini...
4 Aralık Sevgili Annemin doğum günüydü.
İyi ki varsın...
Seni çok seviyorum.
Bu böreği de annemle birlikte yaptık.
Daha önce de annemin "Arnavut" olduğundan bahsetmiştim.
Bu da kayıtlara geçmesi gereken çok lezzetli bir börek...
İç olarak pırasa da kullanabilirsiniz.
Pırasalı iç malzemesi için TIK TIK...
Malzemesi
Hamuru için
3 su bardağı suHamuru için
Tuz
Alabildiği kadar un
İçi için
4 orta boy patates
300 gr. kıyma
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz
Karabiber
Yufkaların üzerine
Yarım paket margarin (eritilecek)
yarım su bardağı sıvıyağÜzeri için
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Hazırlanışı
Çok sert olmayan, kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur ve
15-20 dakika üzeri örtülerek dinlendirilir.
İçimizi hazırlayalım;
Önce patatesleri haşlıyoruz.
Önce patatesleri haşlıyoruz.
Daha sonra kıymayı sıvıyağda kavuruyoruz ve tuzunu ekliyoruz.
Haşladığımız patatesleri soyuyoruz ve rendeliyoruz.
Tuz, karabiber ve kıymayı ekleyerek, güzelce karıştırıyoruz.
İç malzememiz hazır...
Hamuru 3 parçaya ayıralım (Annem iki parçaya ayırıyor, ama açamam derseniz üç de olur).
Her birini yufka boyutunda açalım (çok büyük açamıyorsanız üzülmeyin, açabildiğiniz kadar açın)
ve masa örtüsünün/sofra bezi üzerine alalım.
Margarini tavada sadece eritelim, kızdırmayalım.
Ocaktan alınca içine sıvıyağını ekliyoruz.
Üzerini bolca yağlayalım.
Küçük ustalardan yardım almayı unutmayın ;)
Arada bir onları yeyin...
Benim aşkım!
Hamarat oğlum benim...
Börek yapmak çok dikkat isteyen ciddi bir iş ;)
Sonra kenarlarından çekiştirerek açalım.
İç malzemesini fotoğraftaki gibi dış kenarına koyuyoruz.
İçe doğru incelterek sarıyoruz. İyice incelince ortasından bıçakla kesip sarmaya devam ediyoruz.
Fotoğraftaki gibi parmak boyunda kesiyoruz.
Üç pazı içinde aynı işlemi yapıyoruz.
Kalan yağı (margarin-sıvıyağ karışımı) üzerine iyice yedirerek sürüyoruz
Pişirmeden önce 1 yemek kaşığı yoğurt ve 1 yemek kaşığı sıvıyağı iyice karıştırıp
böreğin üzerine sürüyoruz.
190 derece fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Bir gece önceden yapıp yoğurt-sıvıyağ karışımını sürmeden dolapta bekletebilirsiniz.
Pişireceğiniz zaman çıkartıp 30-45 dakika dışarda dinlendirip, yoğurt-sıvıyağını sürüp, pişirebilirsiniz.
Bu şekilde sıcak sıcak servis yapma imkanınız olur.
Afiyet olsun...
ikinizinde ellerine sağlık çok duydum ama hiç yapmadım bu böreği
YanıtlaSilayrıca annene nice seneler dilerim
sevgilerimle
annenin doğum günüsü kutlu olsun canım...
YanıtlaSilnice mutlu senelere inşallah...
pasta çok güzel görünüyoor...
ellerinize emeklerinize sağlık...
bende istiyorum o börekten :))
güzel haftasonları diliyorum...
Ellerinize sağlık..Annenize uzun ömürler dilerim..Allah kimseyi annesiz bırakmasın..Sevgiler:)
YanıtlaSilannene sevgilerimi gönderiyorum :) annenin ve senin ellerine sağlık ,tadı damağıma geldi sanki :)
YanıtlaSilcanım anneciğinin senin ve oğluşun ellerine sağlık.
YanıtlaSilanneciğinin ellerinden öptüm nice senelere:)
Canım merhaba,çok teşekkürler güzel börek için,ellerine sağlık :) şimdi yayında http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/2012/12/parmak-borek-arnavut-boregi.html selamlar :)
YanıtlaSilAnnenize nice seneler. Anne, kiz, cocuklar birlik olup sevgi ile yapilmis brek kimbilir ne tatli olmustur. Ellerinize saglik
YanıtlaSilSevgili Hicran eminim annende senin gibi bir evladı olduğu için çok mutludur.Annene sağlıklı,huzurlu nice seneler dilerim.Bu böreği Arnavut arkadaşımda çok yemişimdir muhteşem olur ellerinize sağlık.Sevgilerimle..
YanıtlaSilAnnenizin doğum günü kutlu olsun,böreğin adını ben daha önce sigara böreyi ile değiştirmiştim hani zararlı bir addı en iyisi parmak börek diyelim demiştim .Demekki bu adda başka bir tarif varmış çok güzel olmuş eline sağlık canım
YanıtlaSilkeşke herkesin annesi seninki gibi olsaydı,iyi annene en iyi dileklerim canım.Tabi ki hamarat çocuklara da kolay gelsin,nazar değmesin,maşallah çok tatlılar.Böreğin süper olmuş,herkesin ellerine sağılık.
YanıtlaSilannenize sağlıklı ve huzurlu yıllar diliyorum, börek süper olmuş, ellerinize sağlık...
YanıtlaSilbu açma usulü göründüğü kadar kolay değil, elinize sağlık :)
YanıtlaSilfotoğraflar çıkmamış ben göremedim ama şunu söyleyim zannediyorum bu benim yıllar önce arkadaşımın rahmetli annesinin yaptığı Arnavut böreği tarifi.Kendileri de arnavuttu ve ben bu tarifi kaç zamandır arıyordum şimdi tesadüfen çıktı karşıma çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilannenizin de ellerine sağlık...eminin anne eli olduğu için çok lezzetlidir.
YanıtlaSil