Aşure
Uzun zamandır yazmayı planladığım ama bir türlü yazamadığım
-belki de öncelikle yazılması gereken- bir tarif...
Özellikle Muharrem ayının yeni bittiği düşünülünce...
Malzemeler
1,5 kg aşurelik buğday
1 kg kuru fasülye
1 kg nohut
1 su bardağı pirinç
500 gr. kuru üzüm
500 gr. kuru kayısı
500 gr. kuru incir
200 gr. fıstık (aşurelik fıstık/kabuksuz yer fıstığı - dolmalık fıstık değil)
10-12 adet karanfil
1 büyük elma
2 ayva
1 portakal
2,5 kg şeker (bunu damak tadınıza göre siz ayarlayın)
Üzeri için
Çekilmiş ceviz
Fındık
Nar
Bir gün önceden yapacaklarımız...
1,5 kilo buğday akşamdan ayıklanır ve bol suyla ovarak suyu berraklaşana kadar yıkanır.
Üzerine soğuk su konularak bir taşım kaynatılır ve ilk suyu süzülür.
Üzerine bu sefer kaynar su konulur ve bir taşım tekrar kaynatıp, ocaktan alalım.
Kapağını kapatıp sabaha kadar bekletelim.
Bu aşamada bol su koyalım ve geniş bir tencerede dinlendirelim.
Sabaha kadar güzelce kabarsın.
1 kg fasülye ayıklanır ve güzelce yıkanır.
Üzerine soğuk su koyarak bir taşım kaynatılır ve ocaktan alınır.
Fasülyede sabaha kadar kapağı kapalı bir şekilde dinlenmeye bırakılır.
1 kg nohut ayıklanır ve güzelce yıkanır.
Üzerine soğuk su koyarak ve kapağı kapalı bir şekilde dinlenmeye bırakılır.
Bir gün sonra...
Aşureyi pişirmeye başlamadan ya da o aşamada yapılan hazırlıklar...
Kuru fasülyenin suyu süzülür ve düdüklü tencerede haşlanır.
Ben 20 dakika haşladım ama siz fasülyenize ve düdüklünüzün performansına göre
fasülyeler dağılmayacak şekilde haşlayın.
Haşlandıktan sonra suyunu süzün.
Nohutumuzun da suyunu süzüyoruz ve düdüklü tencerede haşlıyoruz.
Ben 45 dakika haşladım ama siz yine nohutunuza ve düdüklünüzün performansına göre
dağılmayacak şekilde haşlayın.
Aynı şekilde haşlandıktan sonra suyunu süzün.
Bu arada 1 su bardağı pirinci de tencerede haşlıyoruz.
Ayvaları yıkayıp soyuyoruz.
Küçük küçük doğruyoruz.
Düdüklü tencerede üzerine 4-5 kaşık şeker, 3-4 çekirdeğini ve
üzerini 2 parmak geçecek kadar da su ekleyerek düdüklüde 10 dakika haşlıyoruz.
Kuru incirleri de küçük küçük doğruyoruz.
Bir tencerede suyu kaynatıyoruz,
Bir elmayı soyup küçük küçük doğruyoruz.
Yarım limonu bir miktar suya sıkarak içine doğranmış elmaları ekliyoruz ki kararmasın.
Bir portakalı güzelce yıkıyoruz ve kabuğunu rendeliyoruz.
Aynı portakalın kabuğunu azıcık derinden olacak şekilde suyuyoruz.
Karanfilimizi yıkıyoruz ve 1 su bardağı su ile 1-2 dakika kaynatıyoruz.
Sıra geldi buğdaya onu da süzüyoruz ve üzerini geçecek şekilde su koyarak,
bu sefer tencerede güzelce haşlıyoruz.
Aşureyi yapacağınız tencerede de olabilir.
Sonunda aşureyi pişirme aşaması...
Buğday da haşlanınca içine haşlanmış olan nohut, fasülye ve pirinci ekliyoruz
ve kaynar su ilave ederek kaynatıyoruz.
Sonra şekerini ekliyoruz (kendi damak tadınıza göre) ve
iç malzemesi şekeri içine alıncaya kadar kaynatıyoruz.
Unutmayın meyvelerde tatlandıracak ;)
Bunun için tadına bakacağız özel bir saati zamanı yok.
Sonra üzüm koyuyoruz 2-3 dakika kaynar, kayısı ekleyip 3-5 dakika kaynatılır,
elma (suyunu süzerek) 3-5 dakika kaynatılır,
avya (suyunu süzerek) çekirleklerini ayıklayıp,
En son karanfil suyunu ve fıstığı koyuyoruz 3-5 dakika daha kaynatıyoruz
ve ocaktan alıp incirini ekliyoruz.
İnciri bu şekilde ekliyoruz ki çekirdekleri aşurenin içine dağılmasın.
Bir de fıstık çok dişe gelmesin azıcık yumuşak olsun isterseniz,
üzerini geçecek kadar su koyup azıcık haşlayabilirsiniz.
Bütün yapılış aralarında sık sık karıştırıyoruz ki dibine sarmasın.
Yine de çorba karıştırır gibi değil, malzemeleri parçalamadan...
Baktınız suyu az kaynar su ekleyebilirsiniz.
Baktınız suyu çok 2 kaşık buğday nişastasını bir kasede azıcık su ile açıp ekleyebilirsiniz.
Yalnız bunu ocaktan almaya yakın yapın.
Yine isteğe bağlı olarak indireceğiniz zaman 1 su bardağı süt ve 2 yemek kaşığı gül suyu da ekleyebilirsiniz.
Bunlar tamamen damak tadı ile ilgili...
Biz içine ceviz, fındık ve nar katmıyoruz aşurenin rengini karartıyor ve değiştiriyor.
Tabaklara aldığımızda üzerine serpiyoruz
Berrak bir aşure isterseniz böyle...
Anneciğimin ellerine sağlık...
Afiyet olsun...
Not: Bu çirkin fotoğraflar cep telefonuyla çekildi.
Malzemelerin gerçek renkleri emin olun çok baştan çıkarıcıydı ;)
maşallah canım ellerine sağlık:)
YanıtlaSilellerine sağlık canım...
YanıtlaSilçok güzel görünüyor...
allah kabul etsin...
YanıtlaSilellerine sağlık canımmm çok güzel anlatmışsın,,afiyet olsun..resimler için bir önerim olacak flaşını otomatik ayarla çek bir tane sonra tekrar kapalı flaşla çek arasındaki farkı gör hangisi daha gerçeğe yakınsa onu kullanırsın,işe yarıyor benim mutfakta ve odada çektiğim resimlerin flaşını öyle ayarlıyorum ışığa göre,,,sende dene bence ben artık hep cep telefonumla çekiyorum fotoğraf makinemden daha güzel çekiyor :)
YanıtlaSilBen bu sene yapmadım. Ama Muharrem ayı olmasa bile Zekeriya sofrası yapıp mutlaka yapacağım.
YanıtlaSilAnnenin ellerine sağlık arkadaşım
Sevgiler
Canım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Nefis görünüyor. Allah kabul etsin.
Tüm aşamalarını göstermişsin, emeğine sağlık. Teşekkürler.
Sevgiyle kal.
sevgılı fincan fincan teyze,aşure çok harıka olmuş Allah kabul etsın.Aşure seven bırı olarak bu tabağı alıp yemek isterdim.ellerıne, kollarına sağlık.
YanıtlaSilsevgılı fincan fincan teyze,aşure çok harıka olmuş Allah kabul etsın.Aşure seven bırı olarak bu tabağı alıp yemek isterdim.ellerıne, kollarına sağlık.
YanıtlaSilBen de yapmadım ama yapicam inş vazgeçmedim. Ellerinize saglık cnm.
YanıtlaSilSayfama bıraktığın güzel ve özel yorumuna çok teşekkürler
YanıtlaSilnice senelere hep beraber:)))
ALLAH KABUL ETSIN ASURENIZI HER GÜN OLSA YERIM
YanıtlaSilELINIZE SAGLIK
çok güzelll...canlı canlı...gel beni kaşıkla diyor resmen..ellerine sağlık:)
YanıtlaSilellerinize sağğğğğlık.bir dahaki aşure ayına erişmek dileklerimle sevgiler
YanıtlaSilellerine sağlık
YanıtlaSilaşure görünce dayanamıyorum, gene mi yapsam ne yapsam, ellerinize sağlık, ALLAH kabul etsin...
YanıtlaSil