Bazlama
Bu hafta sonu nasıl geçti anlayamadım.
Biz pazar kahvaltılarında genellikle annemlerde toplanırız.
Bu hafta pazar kahvaltısının gözdesi "Bazlama"ydı.
Bizim gittiğimizde annem bazlamaları yapmaya başlamıştı bile... O yüzden yoğurma ve mayalanma aşamalarının fotoğrafları yok. Bu aşamaları da elimden geldiğince ayrıntılı yazacağım.
Malzemesi
2-2,5 kg un
Bir paket (42 gr) yaş maya
2 tatlı kaşığı şeker
Yaklaşık 1 lt su
Tuz
Hazırlanışı
Önce mayayı bir kasede 2 tatlı kaşığı şeker ile karıştırarak, ılık su ile ıslattım. Bu karışımı una ekleyip, tuzunu atalım ve yavaş yavaş suyunu ekleyerek, kulak memesinden yumuşak olacak şekilde şekilde yoğuralım. Üzerini örterek ılık bir yerde hamur bir kat artana kadar mayalanacak. (Biz kalabalık olduğumuz için çok yaptık siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz.) Bu ölçü ile yaklaşık 35 adet orta boy bazlamamız oldu.)
Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlanır ve sofra bezinin üzerine konularak üzeri örtülür (örtmezseniz üzeri kurur ve mayalanmaz)
10 dakika sofra mayasının gelmesi beklenir.
Daha sonra elle ya da oklava ile yarım santim kalınlığında açıyoruz. Biz açarken oklava kullanıyoruz (mayası kaçmasın diye elle açanlar da var, nasıl kolayınıza gelirse).
Püf Noktası: Şimdi bu aşama önemli; hepsini açmıyoruz teker teker pişireceğiz. Diğerleri üzeri örtük şekilde mayalanmaya devam edecek. Bir tanesini açıyoruz, tavaya alıyoruz 1-2 dakika sonra alt üst ediyoruz, aynı şekilde 1-2 dakika sonra tekrar çeviriyoruz. İşte ondan sonra kabarmaya başlıyor. Yani bir tarafını bir kerede değil alt-üst ederek iki seferde pişiriyoruz ki iyice kabarsın arası açılsın. Bir tanesi pişerken diğerini açıyoruz, teker teker...
Tavada kabarmış halini de çekmiştim ama biraz bulanık çıktığı için resimlerini koymadım ama arası kendiliğinden açılan yumuşacık bazlamalarolacak.
ve mümkünse bal -tereyağ ikilisi ile sıcak sıcak tüketilecek...
Afiyet olsun...
Bu tarifimi Porselen Demlik Çay Saati etkinliği için PaSaSofraM' a ve Çay Kahve Bahane Etkinliği için Pastaeli'ye gönderiyorum. Kolay gelsin arkadaşlar...
Ellerine saglik nefis olmus, yayinladim canim tarifini cok tsk.ler
YanıtlaSilyine beklerim
gelirim hayatım...
Silsizinde işiniz zor kolay gelsin...
Yaaaa ellerinize sağlık bayılırım... Hayatım bazlama peynir zeytin ve çayla geçirebilirim!!! Olsa da yesem ama yiyemem diyetteyim :) Harika olmuşlar...
YanıtlaSilbunlar diyet bazlama hayatım ;) işi bozan tereyağ ve bal ;)
Silçok güzel gözüküyor canım ellerinize sağlık
YanıtlaSilsevgiler:)
teşekkür ederim...
Silcanım bende sık yaparım hatta arsıvımde yayınlanmayı beklıyor ellerıne sağlık cok guzel olmus
YanıtlaSilteşekkür ederim... eminim çok da güzel fotoğraflar çekersin. Ben de senin fotoğraflarına bayılıyorum...
SilHarika görünüyorlar,ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilBen de denemek istiyorum,ama senin bazlamalar kadar güzel olur mu? bilemiyorum.
Sevgiler...
eminim çok güzel olurlar...
Silçok güzel görünüyor bizim evin de gözdesi bu bazlamalar.aldımtarifi teşekkürler
YanıtlaSilşimdiden afiyet olsun...
Silçok lezzetlidir bilirim anne elinden olunca daha bir lezzetli:)bizde annemlerle biraraya gelince yapıyoruz sıcak sıcak aynen resimdeki gibi tereyağlı ballı mis gibi ellerinize sağlık afiyetler olsun
YanıtlaSilkesinlikle katılıyorum, anne elinden farklı oluyor...
Siltek kelimeyle nefis görünüyor,anneciğininde seninde ellerine sağlık...
YanıtlaSilanne eli değdiyse zaten hiç şüphe yok süper olmuştur: ) ben de bu haftasonu anneme mi yaptırsam acaba: ) ellerinize sağlık annenizinn: )
YanıtlaSilmuhteşemdi ;)
Silellerinize emeğinize sağlık. sevgiler selamlar...
YanıtlaSilçok güzel bir blog, ilgiyle izleyeceğim....
YanıtlaSilHarika! Annem Erzincanlı ve çok güzel bazlama yapar :) Off canım çekti bi de diyetteyim :)
YanıtlaSilHarika bir blog :) çok şey öğreneceğim sizden...
YanıtlaSilaaaaaaaaaaah ah.diyet bitince artık.
YanıtlaSilımmmm ekrana dalıp alasım geldi :)))
YanıtlaSilannenin ellerine sağlık size afiyetolsun canım
hepinize teşekkür ederim arkadaşlar... Beklerim bir gün sıcak sıcak yapar yeriz...
YanıtlaSilallahım olsa da yesek dedikleri bu olsa gerek, elinize sağlık kokusu bile geldi sanki :) bu tarifi hemen yapmalıyım teşekkürler.
YanıtlaSilben teşekkür ederim...
SilSelam Fincan TEyze ,
YanıtlaSilönce, az sonra sizi takibe alacağım ve 101. kişi olacağım.Buna ödül olarak bazlama isterim : ama böyle anlatılmazki canım , yapana var yapamayan var :(yinede eline sağlık.önce bazlamanın resmini gördüm sonra içimden aman şimdi yanında bal tereyağı olacak dedimki,aşagıya bir de onların fotosu eklenmiş ..ım m m m,ellerine sağlık.
efendim zevkle... istediğiniz bazlama olsun. İzmir'e kadar soğur ama...
SilAnnenizin ellerine sağlık, kokusu burnumda tüttü.. Hafta sonu ben de yapmaya çalışayım, bakalım becerebilecek miyim?
YanıtlaSilSevgiler
mutlaka yaparsınız, beceremeyecek bir şey yok... Şimdiden afiyet olsun ;)
SilBenim babaannemde çok güzel yapar...Bazlamalar iştah açıcı görünüyor..Özellikle bal kaymak ikilisiyle.. :)
SilEllerinize sağlık...Bana da beklerim.
Sevgiler
eminim babannelerin yaptığı daha lezzetli oluyordur ;)
SilMerhaba canım.Akşam çayımı sende içmek için uğradım.Çok güzel bazlamalar karşıladı beni.Sıcacıkken içine salınan tereyağıyla yemek ne güzel olur bunları.Annenizin ellerine sağlık.Sevgiyle kalın:)
YanıtlaSilAfiyet olsun... Her zaman beklerim...
Silayy çok iştah açıcı.. gerçi benim iştahın kapandığı yok ama :) bloğuma ziyaretiniz için teşekkürler. ben de takibe aldım bile... evgiler...
YanıtlaSilHoşgeşdiniz...
Silçok güzel görünüyor:) ellerinize sağlık:))
YanıtlaSilteşekkürler...
SilMerhabalar,iadei ziyarete geldim..bazlamayı çok severim..Komşum yapar ilk onda yedim,favorim oldu..Annenizin yaptığı bazlamada çok güzel görünüyor,ellerine sağlık:)
YanıtlaSilteşekkür ederim, hoşgeldiniz...
Silharika görünüyor ilk fırsatta deneyeceğim. Artık takibimdesiniz sevgiler ... Pınar
YanıtlaSilşimdiden ellerinize sağlık ;)
SilAnnenizin ve sizin ellerine sağlık. Bazlama bizim oralarda böyle yapılmaz daha ince olur. ama ben bunu bizim bazlamadan daha çok severim. nasıl yapıldığınıda hep merak etmişimdir. bende deneyeceğim bende sizi izlemeye aldım
YanıtlaSilteşekkür ederim. Ben de sizin orada yapılanı öğrenmek isterim ;) gerçi artık takiptesiniz...
Silbazlama muhtesem gorunuyor simdi bir tane yanimda olsa sicacik cayimla beraber afiyetle yesem ne guzel olurdu....ellerinize saglik....
YanıtlaSilsevgilerimle...
teşekür ederim...
Sildavet için teşekkürler...
YanıtlaSilbazlamayı bu tarifle bir denemek istiyorum. annenizin ellerine sağlık.
YanıtlaSilsevgiler,
pişman olmazsınız...
Sil