Unsuz Çikolatalı Fındıklı Kek (Glutensiz Kek) - Torta Caprese



Bu kek İtalya'nın Capri adasında çok meşhurmuş ve oradaki birçok cafede ikram ediliyormuş. İncelediğim tariflerin birçoğunda isterseniz fındık veya cevizle de yapabilirsiniz, diyor ama orijinal tarifler hep bademli... 
Bir Karadenizli olarak illede fındık dedim ve tarifi fındık için kendimce uyarladım. 

Tarifimizin belirtmek istediğim bir özelliği de glutensiz olması, özellikle çölyak hastaları için alternatif bir tatlı olabilir. Glutensiz dedik ama siz yine de kabartma tozu, kakao, pudra şekeri, çikolata gibi hazır gıdalardan emin olmak için kontrol edin.


Neyse keki yapmaya karar verdim ama 
baktım hazırlanışı çok teferruatlı hemen kendime bir asistan buldum. 
Bugünkü kekin "Ustası" Eylül...
Üç evin bir kızı olarak neler çekiyor bizden, bir bilseniz... 
ve bugün Eylül'ün doğum günü...
Nice yıllara canım...
Gülen yüzün hiç solmasın...

Fındıklar Rize'den, eşimin memleketinden...
Fındıklar Rize'den olunca kırmak da ona düştü ;)

Fındıkları eşim kırdı, keki Eylül yaptı.
Gurmeliği Babam, Efe, Baran ve Kuzey yaptılar.
Bana da tarifi yazmak kaldı...
Bence harika bir iş bölümü oldu ;)


Malzemeler
200 gr. bitter çikolata
400 gr. fındık 
100 gr. oda sıcaklığında tereyağ 
6 yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış)
1 su bardağı şeker
1 adet vanilya
1 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz

Üzeri İçin;
Pudra Şekeri
Kakao 


Hazırlanışı

Öncelikle fındıklara kabartma tozunu ekleyelim ve rondoda un haline getirelim. 


Çikolataları tereyağ ile birlikte benmari usulu eritin, hafifçe soğutup, kakaoyu içine koyun ve iyice karıştırın.

Yumurta beyazlarını tuzla beraber iyice kar haline getirin, sarılarını da şekerle ve vanilyayla krema kıvamına gelene kadar çırpın.



Krema kıvamına gelen yumurta sarılarına eritilmiş çikolata karışımını ekleyin ve çırpın. Daha sonra fındıkları da karışıma ekleyelim. Çok katı bir hamur oluyor bu sizi korkutmasın.
Bu karışıma en son yumurta beyazlarınızı 2 sefer de ekleyin, karıştırırken söndürmemeye dikkat edin. Yumurta aklarını karıştırırken tahta kaşık veya silikon bir spatula kullanabilirsiniz.

Daha sonra 26 cm. lik kelepçeli kalıbın altına yağlı kağıt serin ve kalıbın kenarlarını yağlayın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin... Pişip pişmediğini kontrol için kürdan testi yapabilirsiniz. 

Kek soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serperek süsleyebilirsiniz. (Orijinal tarifte kakao ve pudra şekeri diyordu, ben kakao serpmeyi unutmuşum siz serpebilirsiniz.)


Food Lover's Odyssey, Çikolata Kavanozum ve Nurlu Mutfakta'nın tarifleri incelenmiş, küçük değişikliklerle yapılmıştır. Tarifler için tekrar teşekkürler... 


Dikkat: Yapılış aşamalarını dikkate almadan normal kek gibi yaparsanız sonuç hüsran olabilir, uyarayım ;) 

Yorumlar

  1. Şeker hastaları için alternatif olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeker hastaları için biraz sıkıntılı olabilir... Şeker, çikolata, pudra şekeri gibi... Onlar için de değişik alternatifler üzerinde çalışalım ;)

      Sil
  2. Tarif için teşekkürler, tuz koymadan yapılsa nasıl olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sonucu çok etkileyeceğini sanmıyorum. Ben orijinal tarifte var diye ekledim ama bazı yemek uzmanları yumurtanın beyazına tuz atmanın kabarmayı azalttığı görüşündeler. tercih sizin ;)

      Sil
  3. Çok güzel görünüyor.Takipteyim......pitat1980.blogspot.com

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sodalı Börek (Yumurtasız)

Dilim Dilim Börek