Tahinli Cevizli Bükme Çörek




Benim çok sevgili kardeşim Efecan Perşembe günü arkadaşları ile pikniğe gitti.
O pikniğin menüsünden...
Fotoğraflar çok istediğim gibi olmadı.
Gece yarısı başlayınca böyle oluyor...
Çörekler piştiğinde saat 03.00'ı geçiyordu.

Niye?!
Çarşamba günü akşamı...
Benim sevgili paşa kardeşimin eve geldiğinde saat 23.00 civarıydı.
Saat 23.30'a gelirken, yarın arkadaşları ile pikniğe gideceği aklına geldi.
Sabah kahvaltısı için evden birşeyler götüreceklermiş, öğlen de mangal yakacaklarmış.
"Ee, abla birşeyler hazırlarsınız artık."
Ben de o gün eve erken gitmiştim.
"Oğlum, niye daha önce söylemedin, bu saate kadar 40 kere yapılırdı." dedim.
Cevap: "Nasıl olsa siz hep bu saatte yapıyorsunuz.Önce de söylesem çok farketmezdi."
demesin mi?
Neyse...
 Sonuç olarak, saptama doğru... Onun için birşey diyemedim.
Biraz düşününce Kuzey uyumadan önce fazla birşey yapmamaya çalıştığımı farkettim.


Paşa efendinin o saatte söylediği yetmiyor,
bir de değişik birşeyler olacakmış/yapacakmışız, hatta standardımızın dışına çıkacakmışız.
İtiraf ediyorum, burnunu ısırasım geldi ;)

Menü
Tahinli Cevizli Bükme Çörek
(Birkaç güne kadar "açma" tarifini de yayınlayacağım.)

Ne kadar beni deli ederse etsin, kıyamıyorum işte...
Ne de olsa aramızda 20 yaş-20 gün kadar küçük bir yaş farkı var.

Bu tarifi denemek için not almıştım. Efe'nin ve arkadaşlarının kısmetiymiş.
  Öncelikle bu tarif için Cahide Sultan'a teşekkürler... 


Malzemeler
1 su bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı maya
2 yemek kaşığı şeker
1 silme tatlı kaşığı tuz
4-4.5 su bardağı kadar un (Ben ölçmedim. Çok sert olmayan bir hamur)

İç harcı için
1.5 su bardağı tahin
1 su bardağı şeker
1 su bardağı ceviz (orjinal tarifte 2 su bardağı-ben biraz malzemeden çaldım sanırım ;)

Hazırlanışı

Hamur malzemeleriyle çok sert olmayan hatta yumuşak bir hamur hazırlayalım.
 Üzerini streç film ile kapatıp ve ılık bir yerde mayalanmaya bırakıyoruz.
Mayalanan hamuru 8 eşit parçaya bölün.

Bir parçahamuru açıyoruz ve iç malzemeden sürüyoruz.
İkinciyi de üzerine koyuyoruz ve yine iç malzememizden sürüyoruz.
Hamurlarımızı bu şekilde ikişerli gruplar şeklinde hazırlayacağız.

Hamuru zarf şeklinde fotoğraftaki gibi katlayalım.
 Oklava ile biraz açıyoruz.
Hamuru 6 veya 8 parçaya şeritler halinde kesin.

 Her şeriti bir ucundan tutup kıvırıyoruz ve uzatıp, kendi etrafına doluyalım.
Uç kısmını alta saklayın ve yağlanmış tepsiye dizin, ben yağlı kağıt kullandım.
 Üzerine hafifçe bastırarak. Eritilmiş tereyağı veya zeytinyağı karışımını ile çöreklerin üzerlerini yağlayın.
Yaklaşık 1 saat kadar tepsi mayasının gelmesi için bekletin.
Tepsi mayası gelmezse çörekleriniz sert oluyormuş.
Mayalanan çörekleri 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Sonuç, mükemmel...

Afiyet olsun...





Yorumlar

  1. Nefis görünüyor,bende aldım Cahide abladan bu tarifi daha denemek kısmet olmadı..sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. nefis görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Oy oy ot muhteşemmmm
    Ellerine sağlık arkadaşım. Nasılda kabarmışlardır
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkürler çok işime yaradı bilgileriniz,bu sitedende faydalı bilgiler edindim bakmalısınız:http://www.acmatarifi.net/tahinli-acma-tarifi/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sodalı Börek (Yumurtasız)

Dilim Dilim Börek