Evde Mayasız Peynir Yapımı


          Evde peynir yapmak sanıldığı kadar zor değil aksine çok kolay ve emin olun çok lezzetli oluyor. Özellikle evde çok tuzlu yememesi gereken yaşlı yada küçük çocuk varsa evde peynir yapmak çok mantıklı... 
         Evde peynir yapmanın değişik yolları var tabi ki büyük marketlerde rahatlıkla bulabileceğiniz peynir mayası ile de peynir yapmak mümkün. Peynir mayası ile nasıl yapıldığını da yakında yazarım ama bugün Annemin peynir yapım tekniği/tarifini sizinle paylaşıyorum.

Sevgiyle kalın...

Malzemeler (yarım kg'dan biraz fazla peynir oldu)
4 kg. süt

Yarım kahve fincanı sirke (elma veya üzüm olabilir)
Yarım kahve fincanı limon

Mayasız peynir nasıl yapılır?

Sütü ocağa koyun ve kaynamaya başlayınca içine sirke ve limon karışımını yavaş yavaş dökün. Süt pütür pütür kesilip, üzerine kesilen parçaları çıkıp, altında yeşil peynir altı suyu belirene kadar karıştırarak kaynatın ve altını kapatın (yaklaşık 4-5 dakika).

Yaklaşık yarım saat bu şekilde bekletin. Sonra tülbent ya da tül gibi ince bir bezi süzgecin üzerine serin ve süzgeci başka bir tencerenin içine yerleştirin.

Kesilen peyniri suyuyla beraber bu süzgece dökün. Tülbenti sıkıca dolayın ve bağlayın. Peynir süzgecin üzerinde iken üzerine bir ağırlık koyun (İçine su konulmuş küçük bir tencereyi ağırlık olarak kullanabilirsiniz) ve 3-4 saat boyunca bekletin.

Süzdüğümüz peynir altı suyunu kesinlikle atmıyoruz.

Şimdi iki tercih var. Peynirinizi bu şekilde tüketebilirsiniz ya da 3-4 saat bekledikten sonra tekrar peynir altı suyunda kaynatabilirsiniz.

Süzgeçten tencereye süzülen peynir altı suyunu ocağa alın ve içine 1 çay kaşığı tuz atın (İsterseniz hiç tuz eklemeyebilirsiniz) . Peynirinizi tülbentti ile birlikte çözmeden tencereye koyun ve 5-6 dakika kaynasın. Sonra ocaktan alın ve peynirinizi tekrar süzgece koyun. Peyniriniz hazır birkaç saat sonra dolaba kaldırabilirsiniz.

İkinci kaynatma işlemi ile peyniriniz biraz daha sert olacaktır. Ama ikinci kez kaynatmadan da tüketebilirsiniz. Fotoğraftaki peyniri ben kaynattım.

Kalan peynir altı suyu ile ekmek ya da poğaça hamuru yoğurabilirsiniz. Emin olun çok farklı ve lezzetli olacak.
Afiyet olsun...

Yorumlar

  1. Ellerinize sağlık ne güzel :)) ben beceremem yapmayı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim deneseniz yaparsınız... Hiç denemedi zaman insan tedirgin oluyor ama işin başına geçince her şey oluyor. Biraz cesaret ;)
      Sevgiler...

      Sil
  2. Ev yapimi peyniri cok seviyorum bebisim icin bu ara en fazla yaptigim tariflerden :) Sizin tarifiniz de kalip gibi olmus cok begendim, ellerinize saglik.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklar olunca her şey onlar için düşünülüyor, yapılıyor. Sizin de ellerinize sağlık. Sevgiyle kalın...

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

A Spoonful of Sugar-Çikolatalı Tart

Sodalı Börek (Yumurtasız)