Sultani Bezelye Tava



Bu sabah Ankara kar'a uyandı. Her yer bembeyaz olmuş, son birkaç gündür kuru bir ayaz vardı en azından kar yağışıyla birlikte hava biraz yumuşadı. Mevsim koşullarına uygun olarak hepimiz hasta olduk ;) ve yeni yıla hasta girdik. 2016 hepimiz için umut dolu bir yıl olsun... 

Gelelim bu günkü tarifimize; Kışın yemek yapmak değilde ne pişireceğime karar vermek beni çok yoruyor. Yazın hazırlayarak buzluğa attığım sultani bezelyeleri pişirmeye başladım. Kış sebzeleri arasında yazdan küçük bir esinti... Sultani bezelyeler bu sene Giresun'dan geldi. Tuzlu suda haşlayarak bir pişirimlik olacak şekilde buzdolabı poşetlerine koyarak hazırladım. 

Malzemesi
1 kg sultani bezelye
3 dilim ekmek
2 yumurta
sıvıyağ
tuz


Hazırlanışı


Tazesinden yapacaksanız sultani bezelyeleri ayıklayıp yıkadıktan sonra tuzlu suda haşlayın. Benim gibi yazdan hazırladıysanız pişirmeden birkaç saat önce dolaptan çıkartın ki buzu çözülsün. Haşlanan ya da buzu çözülen bezelyeleri süzgece alıp iyice süzün. 

Geniş bir kapta 2 dilim ekmeği küp küp doğrayın ve üzerine iki yumurtayı kırarak karıştırın. Yumurtalara tuzunu da ekleyelim (Giresun'da ekmek yerine mısır unu eklerler -Mısır Unlu Sultani Bezelye Tarifi- . Ordu'da mısır unu yerine ekmek doğruyorlar. Bu şekilde de çok lezzetli oluyor. Ekmekler bezelyelerin arasında çıtır çıtır kızarıyor.).


Bezelyelerin üzerine yumurtalı karışımımızı dökün ve hafifçe karıştırın. Kullanacağınız tavayı azıcık sıvı yağ ile yağlayın ve bezelyeleri tavaya dizin. Altını üstünü iyice kızartacağımız için ters çevirebileceğiniz bir tavaya (ben balık tavası kullanıyorum) dizin. Balık tavanız yoksa düz bir tabak ile de tersini çevirebileceğiniz uygun bir tava kullanabilirsiniz (Yumurta sevmeyenler bu haliyle de kızartıp yiyebilir. Böylesi de çok lezzetli oluyor.).

Altını üstünü su böreği pişirir gibi çevirerek iyice kızartın. Yumurtası pişince ocaktan alıp sıcak olarak servis yapın.


Afiyet olsun...

Yorumlar

  1. Nefis görünüyor,afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  2. Çok lezzetli görünüyor , tadını çok merak ettim . Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok lezzetli oluyor. denemenizi tavsiye ederim...

      Sil
  3. hiç duymadığım nefis görünen bir tarif, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yöresel olduğu için daha çok Karadeniz tarafında biliniyor...

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sodalı Börek (Yumurtasız)

A Spoonful of Sugar-Çikolatalı Tart