Çilek Reçeli (Dağ Çileği)
Muhteşem bir görüntü ve lezzet... Kardeşim geçenlerde Giresun'a gitti ve oradan dağ çileği getirdi. Reçel pişerken Memleketin kokusu evi sardı. Eğer dağ çileği bulma ya da alma şansınız varsa mutlaka değerlendirin.
Tatlı şeylere özel merakı olan ve vazgeçemeyen Küçük Bey'de reçelin tadını çıkardı ;)
Reçel yemek çok ciddi bir iş, hele de size ait bir kavanoz reçeliniz varsa...
Afiyet bal şeker olsun, bir tanem ;)
Malzemeler
4 kg çilek
2 kg şeker
3 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
(UYARI: Dağ çileği marketlerden/pazardan aldığımız çileklere benzemiyor. Bu çileğin boyutu, tadı, kokusu çok farklı. Bu ölçüleri normal çilekte kullanmayınız. Normal Çilek Reçeli için çilek reçeli tarifime bakabilirsiniz.)
Hazırlanışı
Çilekler ayıklanır ve güzelce yıkanır. Şeker üzerine eklenerek bir gece sulanması için bırakılır. İkinci gün sulanan çileklere 3 su bardağı su ekleyerek ocağa alınır ve bir taşım kaynadıktan sonra kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Dikkat edin taşmasın. Taşma riskini azaltmak için geniş ve derin bir tencere kullanabilirsiniz. Çok karıştırmayın, rahat bırakın reçeli... Aralıklarla karıştıracaksınız ama abartırsanız çilekler parçalanır. Benden söylemesi...
Reçel kaynadığında üzeride köpükler oluşacaktır. Bu köpükleri bir kaşık yardımı ile alın. Böylece reçel daha berrak gözükecektir.
Arada bir reçelin kıvamını kontrol edin. Reçelin kaşıktan akarken ki koyuluğundan kıvamı anlayabilirsiniz. Bu yol sizi tatmin etmedi ise daha rahat bir yöntemden bahsedeyim. Bir tabağı buzlukta iyice soğutun ve reçelden 1 tatlı kaşığı alarak soğuttuğunuz tabağa damlatın. Tabağı eğdiğiniz de yavaş akıyorsa olmuş demektir, hızlıysa biraz daha pişmesi gerekir. İstediğiniz kıvama gelince limon suyunu ekleyerek 3-4 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın. Ilıyınca kavanozlara alabilirsiniz. Kavanozların kapağını hemen kapatmayın reçeliniz iyice soğuduktan sonra kapatın.
Diğer reçel tarifleri;
Harika görünüyor değil mi?
Ellerimize sağlık ;)
Kıvamını alması için ananem güneşe koyardı çilek reçelini cam kavanozlarla :)))
YanıtlaSilBen de reçelleri güneşlendiriyorum. Bu sefer yaptığımda Ankara'da güneş yoktu ;) Diğer yaptığım reçellerde özellikle güneşlendirilmesini önermiştim. Hatırlatman için teşekkürler...
SilÇilek reçeline bayılırım, her sene istisnasız yaparım dağ çileğini bilmem de küçük çilek çıkıyor her sene sezonun son çileği hep ondan yaparım ben ;)
YanıtlaSilKüçük beye de yarasın efenim :)
Teşekkürler...
SilŞahane görünüyorlar birden canım istedi ee açlık da var :) Ufaklığa da ayrı bayıldım söylemeden geçemeyeceğim :D
YanıtlaSilTeşekkürler...
SilÇilek reçeline bayılırım. Bloguna üye olduğum gün bu tarifi görünce kokusu da burnuma geldi sanki. Ellerine sağlık Fincen Teyze. Seni takipteyim. Sevgiler. :)
YanıtlaSilTeşekkürler ;)
SilElinize sağlık çok hoş gözüküyor. Dağ çileği bulabilirsem deniyeceğim :)
YanıtlaSiliremce dünya
mutlaka deneyin.
Sildün çileklerimi aldım bu aksam yapacağım kısmetse ilkkezzz o yüzden tarifinizi not ettim ;) sevgiler
YanıtlaSilşimdiden ellerinize sağlık...
SilOf çok iyi . bugün de çilek reçeli yapacaktım. Benimki dağ çileği değil sizin diğer tariften:)
YanıtlaSilKolay gelsin ;)
Siloy oy oyyy, çilek hemde dağ çileği :) afiyet bal şeker olsun
YanıtlaSilelinize sağlık
Teşekkür ederim...
Silne tatlı kokar o :) elinize sağlık..
YanıtlaSilhem de nasıl ;)
SilYarın çilek reçeli yapmak için hazırlanmışken yazınıza rastlamam mükemmel oldu. Emeğinize sağlık.
YanıtlaSilteşekkür ederim. Size de kolay gelsin ;)
Silteşekkür ederim. Size de kolay gelsin ;)
Silnefis görünüyor elinize emeğinize sağlık,en sevdiğim reçel sıralamasında çilek reçelini tek geçerim.takibe aldım.sizid e tatil bloguma beklerim.http://pansiyonnet.blogspot.com.tr
YanıtlaSil