Kıymalı Arnavut Böreği


El açması Arnavut Böreği...
Daha önce Pırasalı Arnavut Böreği ve Arnavut Böreği (Pırpeç/perpeç) olarak iki değişik şeklini yapmıştık.

Şimdi de kıymalısı...

El açması deyince daha önce denememiş olanlar çekinebilir. Bunun için elimden geldiğince ayrıntılı yazmaya çalıştım. Bizim çocukluğumuzdan beri evde sürekli yapıldığından mı bilemiyorum ama bana yapımı çok pratikmiş gibi geliyor. 


Malzemesi
Hamuru için
Yarım litre su (2,5 su bardağı)
Tuz 
Alabildiği kadar un

İçi için
300 gr. Kıyma
1 adet soğan
Karabiber
Tuz
Sıvı yağ

Yufkaların arasına
Yarım paket margarin (eritilecek)
yarım çay bardağı sıvıyağ

Üzeri için
yarım yemek kaşığı yoğurt

Hazırlanışı

Önce iç harcı hazırlayın. Sıvı yağda kıyma rengi değişene kadar sotelenir. Rengi değişir değişmez ince doğranmış soğan eklenir ve kıyma çok kurutulmadan soğanlar yumuşayana kadar kavrulur. En son tuz ve karabiber eklenerek ocaktan alınır. İç harcımız böreğin içinde bir kez daha pişeceği için çok kurutulmaması önemli. 

Çok sert olmayan, kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur ve yaklaşık 15-20 dakika üzeri örtülerek dinlendirilir. Arnavut böreğinin hamurunu kaşıkla yoğurmaya başlarlar. Ben annemden böyle gördüm o da kendi ananesinden böyle öğrenmiş...
Su azar azar eklenir  ve una yavaş yavaş yedirilir.
Hamur iyice toparlanınca tezgaha alınarak elle yoğrulur.
Hamur çok sert olmaz. Hazır olup olmadığını almak için bıçakla kesilir. 
Hamur göz göz olduysa (fotoğraftaki gibi delikli) hazır demektir.
Üzeri örtülür ve dinlendirilir.

 Hamurdan yaklaşık 30 tane beze yapılır. İkiye ayrılır, alt kısım biraz daha kalın olacağından 16 alt, 14 üst gibi düşünebilirsiniz. Bezelerin üzerini temiz bir bezle mutlaka örtün yoksa hamurunuz çok çabuk kurur.

Bu bezeler tatlı tabağı kadar açılacak, araları yağlanarak (her kata fotoğraftaki kadar yağ) üst üste konulacak. En üstte konulan yağlanmayacak kenarları alta doğru kıvrılacak. Dikkat edilmesi gereken şey alt-üst edilmeyecek. Açarken yukarıda olan taraf üst üste koyup yağlarken de yukarıda olacak yoksa böreğiniz kabarmaz.

Alt ve üste konulacak iki ayrı hamurumuz oldu. Alt için olanı alıp tepsimizin boyundan 1 parmak geniş olacak şekilde açıyoruz. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tepsiye koyarken hamuru ters çevireceğiz yani açtığımızda üstte olan taraf tepside alta gelecek.

Hazırlayıp soğumaya bıraktığımız kıymalı iç harcımızı hamurun üzerine, her yere eşit olacak şekilde yayın. 

Üst için hazırladığımız hamuru tepsi boyutunda açıyoruz ve tepsiye yerleştiriyoruz (çevirmeden).

Kenar kıvrımlarını yapmak için alt kısımdaki hamurdan küçük küçük tutarak üste yapıştırıyoruz. Üzerine iki kaşık aralarına sürdüğümüz margarin-sıvıyağ karışımından sürüyoruz. Böreğinizi bir gün önceden bu şekilde hazırlayıp buzdolabında bekletip, ikinci gün pişirebilirsiniz.

Pişirmeden önce böreğin üzerine yarım yemek kaşığı yoğurt sürülür. Fazla sürerseniz, pişmeden üzeri kızarır ve böreğiniz kabarmaz. Hemen pişirilecekse yoğurdu yağ ile karıştırılıp sürebilirsiniz.

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir. Fırından çıkarınca üzerine havlu kağıt serin 5-10 dakika dinlensin, daha sonra tepside ters çevirin. Çevirmezseniz altı terler ve hamur olur. Çıtır çıtırlığı kalmaz. Biraz ılıyınca dilimleyebilirsiniz.




Nasıl bir kabarmak bu...
Muhteşem lezzeti ile Arnavut Böreği hazır...

Afiyet olsun...

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sodalı Börek (Yumurtasız)

A Spoonful of Sugar-Çikolatalı Tart