Fındıklı Haşhaşlı Çörek



Havalardan mı, mevsim geçişi ondan mı bilemiyorum.
Bir yorgunluk var üzerimde anlamlandıramadığım. Kendini yorgun hissetmek dinlenmek için bir bahane olabilir belki ama "hayat" biz de son sürat devam ediyor. 
Özellikle her hafta sonu bir curcuna, koşuşturma...
Çok şükür keyfimiz yerinde yormuyor bizi bu tatlı telaşlar...
Ama bir uyuyasım var ki anlatamam.

Böyle telaşlı hafta sonları olunca bol ikram, blog için bol malzeme oluyor. 
Bir de yazacak biri olsa...

Bu aralar yapmaya üşenmiyorum, yazmaya üşendiğim kadar...
Nazar'a mı geldim ne?  

Daha önce sade Haşhaşlı Çörek yapmıştık, bu da fındıklısı...


Malzemeler
2,5 su bardağı ılık su
2 yemek kaşığı şeker
1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İç malzemesi için;
1 su bardağı fındık (robotlanmış, un halinde)
1 su bardağı haşhaş
yarım su bardağı sıvı yağ

Arasına sürmek için; 
Sıvıyağ

Üzerine sürmek için;
1 yumurta
2 yemek kaşığı sıvı yağ

Hazırlanışı

Ilık su, şeker ve mayayı bir kaba alın ve yaklaşık yarım saat mayanın kabarmasını bekleyin. Daha sonra tuz ve unu eklenerek yumuşak bir hamur yoğurun. 
Hamuru 5 eşit parçaya bölün.

Her bir parçayı servis tabağından biraz daha büyük olacak şekilde açın ve üzerini 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile yağlayın.

Fındığı robotlayarak un haline getirin. İçine haşhaşı ve sıvı yağı da ekleyerek tekrar robotlayın. Bu şekilde karışım pürüzsüz bir hal alsın. Bu karışımdan her yufkanın üzerine bolca sürün.





Her hamur bezesi için aynı işlemi uygulayarak üst üste serin.


Beş yufkayı da üst üste serince yufkaları ortadan ikiye kesin ve bir parçayı diğerinin üzerine katlayın.

 Hamur artık yarım ay şeklini aldı.
 Hamuru 6-7 cm'lik şeritler halinde kesin.
 Her şeridin iki ucunu ters yöne çevirerek hamuru burun.

Tepsiye istediğiniz gibi döşeyin ama çok sıkışık olmasın. İsterseniz yuvarlak tepsiye kendi çevresine sararak da yerleştirebilirsiniz.

Yaklaşık 1 saat kadar tepside mayalandırın ya da benim yaptığım gibi bir gece önceden hazırlayıp üzerini streç filmle sarıp dolabta mayalandırabilirsiniz. Pişireceğiniz zaman 1 yumurta ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı iyice çırpıp çöreklerin üzerine sürerek  önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirebilirsiniz.


Afiyet Olsun...

Yorumlar

  1. Ellerinize sağlık. Çok güzel olmuş.. Bahar böyle kırgınlık yapıyor bazen...Geçmiş olsun...

    YanıtlaSil
  2. Bayılıyorum buna! Elinize sağlık çok güzel görünüyor :)

    YanıtlaSil
  3. Harika görünüyor. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. ellerinize sağlık çok güzel görünüyor bayılırım haşhaşlı çöreğe hemen denemek istiyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarığı Burma / Burma Baklava (Bayram Tatlıları)

Evde Mayasız Peynir Yapımı

40 Kat Çıtır Börek