Kudretullah - Krem Karamelli - Kek


Uzun zamandır denemek istediğim ama cesaret edemediğim bir tarif...

Malzemeler
Karamel için;
1 çay bardağı şeker

Kek için;
3 yumurta
1,5 çay bardağı şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı kakao
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya



Krema için:
4 yumurta
2,5 su bardağı süt
1 çay bardağı şeker
1 paket vanilya
1 portakalın kabuğunun rendesi


Yapılışı

Krem karameli hazırlamak için derin bir kapta  önce yumurtaları ve şekeri iyice çırpın. Sütü ve vanilyayı da ekleyerek çırpma teliyle homojen bir karışım elde edene kadar çırpın.

Kek için başka bir kapta önce yumurta ve şekeri iyice çırpın. Sonra sütü ve yağı ilave edip yeniden çırpın. En son un, vanilya, kabartma tozu ve kakaoyu ayrı bir kasede karıştırıp, eleyerek yumurtalı karışıma ekleyin. Pürüzsüz bir karışım haline gelene kadar çırpın. En son portakal kabuğu rendesini de ekleyin.

Karamel için teflon tavada şekeri tamamen sıvılaşıp rengi değişene kadar eritin. Fazla yakmayın tadı acıyabilir.

Kek kalıbı kesinlikle kelepçeli kalıp veya silikon kalıp olmamalıdır.

Kalıbı yağlamayın!

Karameli kalıba boşaltın.

Karameli döktüğünüz kalıbınıza önce krema karışımını, onun üstüne de kek karışımını boşaltın. 

Görüntü sizi korkutmasın.
Keki fırında benmari usulünde pişireceğiz. Kalıbı geniş ve derin bir tepsiye oturtun. Tepsinin içine kalıbın yarısına gelecek şekilde kaynar su koyun. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim.
Piştiğini anlamak için kürdan testi yapabilirsiniz. Yaklaşık 45-60 dakika arasında pişiyor. Daha önce fırının kapağını açmayın. Kek piştiyse krem karamel pişmiştir, endişelenmeyin.

Piştikten sonra oda ısısına gelmesini bekleyin. Daha sonra bir gece buzdolabında dinlendirin.

Eğer aynı gün içinde servis edecekseniz en az 4 saat buzdolabında dinlendirin. (Servis yapılacağı zamana kadar kalıbında kalıbında muhafaza edin.)
Kalıptan çıkaracağınız zaman kalıbı yaklaşık 1 dakika sıcak su (1-2 parmak yüksekliğinde)  koyun  ve servis tabağına ters çevirmeden önce bıçakla kekin kenarından geçin.
Kalıptan çok çabuk çıkıyor.

Afiyet olsun...




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarığı Burma / Burma Baklava (Bayram Tatlıları)

40 Kat Çıtır Börek

Evde Mayasız Peynir Yapımı