Yalancı Boyoz
Boyoz da neymiş demeyin. Açıkçası ben de daha önce hiç yemedim. Biraz araştırayım dedim; Boyoz 1490'lı yıllarda Sefaradlar tarafından Anadolu ve özellikle İzmir mutfağına katılmış, mayasız bir hamur işidir, diye açıklamışlar. Böreğin peynirlisini Hayriye Teyzemler Ankara'dayken yaptım. Onlar yarı İzmirli sayıldıkları için onların fikirlerini aldım. Böreğimiz gayet "başarılı" bulundu. Daha sonra iç malzemesi olarak kıyma ve patates kullandım. O da çok lezzetli oldu. Lezzet beklentilerin üzerinde...
Boyoz'a ne kadar benziyor bilemiyorum ama çok beğenildiğini söyleyebilirim.
Pratik bir tarif olduğunu da belirteyim ayrıca bir gün öncesinden hazırlandığı için çalışan kadınlar için tercih edilen bir börek olacağını düşünüyorum. Deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin.
Sevgiyle kalın...
Malzemeler
1 kg yufka (6 adet)
1 su bardağı sıvı yağ
Üzeri için;
Yarım çay bardağı su
Yufkaları tek olarak masaya serin ve üzerine her yerine gelecek şekilde sıvı yağ sürün. Yufkayı dörde kesin. İç malzemeyi üzerine serpeleyin. Sigara böreği saracak gibi yufkanın geniş kısmından başlayarak kenarlarını kıvırmadan sarın. Sardığınız yufkayı Gül şekline getirin (sosyete mantısı yapar gibi). Bir tepsiye sık sık olacak şekilde dizin. Bu işlemleri tüm yufkalar için uygulayın.
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 şişe sade maden suyu
1 şişe sade maden suyu
İç harcı;
I.Tercih
beyaz peynir
rendelenmiş kaşar peyniri
rendelenmiş kaşar peyniri
Maydonoz
II.Tercih
2 adet patates
200 gr. Kıyma
Tuz
Karabiber
Karabiber
Üzerine sürmek için;
1 adet yumurta sarısı
Hazırlanışı
Önce kullanacağınız iç malzemeyi hazırlayın. Beyaz peynirli yapacaksanız. Yeterince beyaz peyniri ezin ve içine rendelenmiş kaşar ve ince kıyılmış maydanozu ekleyerek karıştırın. Kıymalı patatesli yapacaksanız. Patatesleri rendeleyin ve biraz sıvı yağda soteleyin. İçine kıymayı ekleyin ve iyice kavurun. Yalnız çok kurumasın, en son içine tuzunu ve istediğiniz miktarda karabiber atarak ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Hazırlanışı
Önce kullanacağınız iç malzemeyi hazırlayın. Beyaz peynirli yapacaksanız. Yeterince beyaz peyniri ezin ve içine rendelenmiş kaşar ve ince kıyılmış maydanozu ekleyerek karıştırın. Kıymalı patatesli yapacaksanız. Patatesleri rendeleyin ve biraz sıvı yağda soteleyin. İçine kıymayı ekleyin ve iyice kavurun. Yalnız çok kurumasın, en son içine tuzunu ve istediğiniz miktarda karabiber atarak ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Yufkaları tek olarak masaya serin ve üzerine her yerine gelecek şekilde sıvı yağ sürün. Yufkayı dörde kesin. İç malzemeyi üzerine serpeleyin. Sigara böreği saracak gibi yufkanın geniş kısmından başlayarak kenarlarını kıvırmadan sarın. Sardığınız yufkayı Gül şekline getirin (sosyete mantısı yapar gibi). Bir tepsiye sık sık olacak şekilde dizin. Bu işlemleri tüm yufkalar için uygulayın.
Toplamda 24 adet gül şeklinde böreğimiz olacak. İhtiyacınıza göre kullanacağınız yufka sayısını artırıp azaltabilirsiniz.
Yarım çay bardağı su ve yağı, 1 şişe soda ile bir kapta karıştırın ve tepsiye sık olarak dizdiğiniz böreklerin üzerine eşit olarak dökün. Tepsinin üzerini strech film ile kapatın ve börekleri buzdolabında 1 gece dinlendirin. Eğer zamanınız yoksa en azından 2-3 saat dinlendirin ki sosunu iyice çeksin. Börekleri pişireceğiniz zaman yağlı kağıt serilmiş başka bir tepsiye aralıklarla dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Çıtır çıtır böreklerimiz hazır...
Afiyet olsun...
Çok lezzetli görünüyor.Ellerinize sağlık:-)
YanıtlaSilwww.stilklavuzum.blogspot.com.tr
Evet ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilfulyapimlezzetler.blogspot.com
Bu kadınların yalancısını yapamayacağı ne var acaba ;))
YanıtlaSilBoyozu çok severimm ellerine sağlık arkadaşım sevgilerimle.
YanıtlaSilben de bir kez Çeşmeye gittiğimde yedim yani biraz yağlı sanki milföy hamuru kıvamında gibi.Sizin börekler lezzetli görünüyor, elinize sağlık.
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Herkesin mutlaka denemesi gereken bir börek bu. Muhteşem ötesi. Bu haftasonu özel sipariş aldım bu börek için.
YanıtlaSilAy ama yapmayın ben bundan 1 tane yesem hayatta doymam ki :D Sonra gelsin kilolar gelsin kaloriler.. Boşverin en iyisi yiyelim gitsin :)) Ellerine sağlık
YanıtlaSilÇOOOOOOOOOOOOOOOK LEZZETLI GÖRUNUYOR ELLERINE SAĞIK
YanıtlaSilHayatımda hiç boyoz yemedim ve yemeği en çok istediğim lezzetlerin başında geliyor.Sizin de elinize sağlık afiyetler olsun.Paylaşım için çok teşekkürler sevgilerimle.
YanıtlaSilhahah harika görünüyor! :) ellerinize sağlık
YanıtlaSil