Çarşaf Böreği
Bu böreği iki hafta önce hazırlamıştık, ancak geçen hafta grip olup yataklara düştüğüm için ancak şimdi yayınlayabiliyorum. Eskiden de grip olurduk ama böyle yataklara düşmezdik.
Biz mi yaşlandık, yoksa bu gripler mi değişti bilemiyorum.
Annem ile birlikte hazırladığımız böreklerin pişmiş halinin,
hatta şöyle tabağa konulmuş ve yemeye hazır halinin de fotoğrafı yok tabii ki...
Fotoğrafını çekmeme bile fırsat vermeden yediler ;)
Nasıl bir lezzetten bahsettiğimi siz düşünün...
Malzemesi
Hamuru için
2,5-3 su bardağı su (yarım litre)
Tuz
Alabildiği kadar un
İçi için
Peynir
4 yemek kaşığı Yoğurt
Maydanoz (isteğe bağlı)
Yufkaların arasına
Yarım paket margarin (eritilecek)
yarım çay bardağı sıvıyağ
Üzeri için
Sıvıyağ
Hazırlanışı
Çok sert olmayan, kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur ve 15-20 dakika üzeri örtülerek dinlendirilir.
Fotoğraftaki gibi pazılanır. (Ben 3 tepsi yaptığım için pazılar fazla siz hamuru 4'e bölün)
Önce bir parçasını servis tabağından azıcık daha büyük şekilde (biraz un ile) açılır ve üzeri yağlanır. İkinci pazı da aynı şekilde açılır ve ilk yufkanın üzerine konulur, onunda üzeri yağlanır. Bu işlem 3. ve 4. pazılar içinde uygulanır.
Sonuç olarak bir tepsi için 4 pazı açılarak ikişerli olarak yağlanır. Fotoğraftaki gibi iki yufka elde etmiş olacağız ve bu şekilde 5 dakika kadar dinlendirilir.
Önce ilk yufka temiz bir örtünün üzerine alınır ve kenarlarından çekerek fotoğraftaki gibi açılır.
Açıldıktan sonra tekrar yağlayacağız.
İç malzememiz için peynir, yoğurt ve maydanoz karıştırılır ve bu karışımın yarısı yufkanın üzerine yayılır. Örtünün bir kenarından kaldırarak yufka rulo halinde sarılır.
Rulo halindeki hamur kendi çevresine sarılır ve tepsiye alınır.
İkinci yufkaya da aynı işlem yapılır ve ilk böreğin çevresine sarılır.
Üzeri güzelce yağlanır, başka bir şey sürülmez.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirilir ve afiyetle yenir.
Afiyet olsun...
Afiyet olsun,eminim çok güzeldir.Patatesli de olsa güzel olurdu...
YanıtlaSilIç malzemeler için değişik alternatifler denenebilir. patatesli- kıymalı ya da ıspanaklı da çok yakışıyor.
SilNefis bir börek oluyor gerçekten. Elinize emeğinize sağlık. Bana da beklerim. Sevgi ve muhabbetle :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim. ..
SilCok güzel gorunuyor yufkayı ıncecık açmışsınız elınıze sağlık..
YanıtlaSilEmin olun göründüğünden kolay...
SilAyyy harika gözüküyor.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilteşekkür ederim...
Silnede güzel anlatmışsınız e hani bunun pişmisi tabi pişince yediler ve de sizde resim çekemediniz birde baktınız bitmiş böyle güzel börek yenir de tabiki elinize sağlık
YanıtlaSilhem de nasıl yediler ;)
SilAllahımm sana geliyorummm
YanıtlaSilbörek hastası bir diyet insanına hiç iyi gelmedi bu :)
harika görünüyor
ellerinize sağlkkk
ben de blog yazmaya başladığımdan beri diyet yapamıyorum ;) Çok ihtiyacım olmasına rağmen ;)
Silyok yok gripler değişti bence:) çok geçmiş olsun. Börek pişince harika olmuştur eminim, ellerine sağlık.
YanıtlaSilBayılırımmmm bayıldımm :))))
YanıtlaSilÇok sevgiler :))
Çokda geçmiş olsun !
Lezzet harika tabii ama gerçekten çok emek. Çok kolay demişlerdi bana kolay gelmemişti. Ellerinize sağlık annenin senin
YanıtlaSilSevgiler
merhaba
YanıtlaSiloturup açamk lazım simdi herkez hazırcı.ellerinize saglık,bende beklerim