google-site-verification: google601c61c448c195d7.html Fincan Teyze: Aralık 2015

9 Aralık 2015 Çarşamba

Büzgülü Börek



Bu böreği yapalı o kadar uzun zaman oldu ki...
Bırakın yazmayı yaptığımı bile unutmuşum ;) 2016'nın blogum için çok daha verimli bir sene olacağını düşünüyorum. Yayınlamadığım tarifleri toparlıyorum. Bazıları için çok geç çünkü fotoğraf var tarif yok. Tarifi de hatırlamıyorum nereden yaptım. Onlar böylece yayınlanamayacak. Karışıklıkları önlemek için hazırladığım şeylerin fotoğrafını çekerken tariflerin fotoğrafını da çekiyordum. Böylece birbirine karışmıyordu. 

Artık onlar için yapılacak bir şey yok...
Bundan sonra daha düzenli yayınlar yaparak bu sıkıntıları aşacağız ;)

Sevgiyle kalın...

Malzemeler
3 adet hazır yufka (12 Adet büzgülü börek)

8 Aralık 2015 Salı

Fırında Dilim Patates



Davet sofralarında özellikle de et yemeklerinin yanına Dilim Patates' i çok yakıştırıyorum. 
Kızartma gibi ağır olmuyor, sunumu da çok şık...

Sevgiyle kalın...

Malzemeler
Yeterince patates

Sosu için;
Her patates için 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı
Kırmızıbiber, karabiber, kekik, tuz

Annelerin Akıllı Seçimi: TODİZOO Oyuncakları

Bebekler için oyuncak seçme işi anne babalara düşüyor. Minikler, hem gerçek dünyayı hem de kendi yetenek ve becerilerini önce oyuncaklarla keşfetmeye başlar. Doğal olarak oyuncakların onların gelişiminde rolü çok önemlidir. Oyuncak alırken aradığımız özellikler aslında çok net. Eğitici, eğlendirici ve onlar için tamamıyla güvenli olmaları en önemli özellikler.

Bebekler için oyuncak alırken en önemli kriter, güvenilir markaların oyuncaklarını almak olmalıdır. Sık sık ağzına götüreceği, birlikte uyuyup yemeklerini hatta banyosunu paylaşmak isteyeceği oyuncaklarının ona zararlı olabilecek bir materyal, boya ya da aksesuar içermediğinden emin olmanın tek yolu tercihlerinizi güvenilir markalardan yana yapmak. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu da seçtiğiniz oyuncakların onların gelişimine de katkıda bulunması. Yapacağınız doğru oyuncak seçimlerinizle her gün hayat ve kendisiyle ilgili yeni şeyler öğrenen bebeğinize büyüme macerasında yardımcı olabilirsiniz. 

Tüm bu özellikleri bir arada bulabileceğiniz Todizoo oyuncaklarını inceleyerek, bebeğinizin yaş ve ihtiyaçlarına en uygun olanları tercih edebilirsiniz. 

TODİZOO MÜZİKLİ ÇINGIRAKLAR: Bu sevimli arı ve kelebek çok marifetli. Minik parmakların kolayca basabildiği düğmesi eğlenceli melodiler çalıyor. Ses efektli kanatları ve boncukları ile hem bir çıngırak hem de dişlik olan kanatları tam kaşınan dişlere göre. Üçüncü aydan itibaren tüm bebekler için tercih edilebilir. 

TODİZOO EMEKLEME BÖCEĞİ VE TOSBAĞA: Emekleme nasıl da heyecan verici bir dönem değil mi? Şimdi emekleme çalışmalarına yardımcı olacak iki sevimli arkadaş var. Todizoo’dan Emekleme Böceği ve Tosbağa üstüne basınca ilerliyor, bebeğiniz de onları hevesle takip ediyor. 12 ay ve üzeri bebekler için tam bir emekleme yardımcısıdır.  

TODİZOO ARKADAŞIM SERİSİ: Todizoo’nun bu şirin oyuncakları basıldığında ışıklı düğmeleri ile melodiler çalıyor, “ABC” ve “123” ve birbirinden sevimli kısa cümleler söylüyor. Minikler bu arkadaşları onları çok eğlendirdiği için seviyor, biz de onların el-göz koordinasyonlarını güçlendirip sebep-sonuç ilişkisini öğrenmelerine yardımcı oldukları için seviyoruz. Üçüncü aydan itibaren tüm bebekler içindir. 

 

 

Bir boomads advertorial içeriğidir.

7 Aralık 2015 Pazartesi

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Hakkında Merak ettikleriniz Bu Sitede!

Sağlıklı beslenme hepimizin öncelikli konusu. Özellikle konu çocuklarımız oldu mu endişelerimizi gidermek ve sorularımıza cevap bulabilmek adına hemen bir bilene danışmak istiyoruz ve yaşadığımız çağ gereği ilk başvurduğumuz yer genellikle “internet” oluyor. Ancak, internetteki bilgi karmaşasından neyin doğru neyin yanlış olduğuna bir türlü karar veremiyor ve işin içinden çıkamıyoruz.

Sağlıklı gıda tüketimi dendiğinde biz annelerin aklına hemen “süt konusu” geliyor. Sütün hem bizler hem de çocuklarımız için beslenmedeki önemi tartışılmaz bir gerçek. Ancak, sağlıklı ve güvenli süt tüketimi konusunda pek çok doğru bilinen yanlışlar ve iddialar bulunuyor. 

Geçtiğimiz günlerde süt ürünleri hakkında merak ettiğimiz neredeyse tüm soruları yanıtlayan, Ankara Üniversitesi hocalarının katkıları ile hazırlanmış bir siteye rastladık: http://suthakkindahersey.com/

Süt ile ilgili aradığınız tüm soruların cevaplarını bulabileceğiniz gibi Sizde uzmanlara soru sorabiliyorsunuz. İşte o siteden seçtiğim, süt ile ilgili bilmeniz gereken 2 önemli soru. 

Daha fazla bilgi almak için siteyi ziyaret göz atmanızı mutlaka öneririm. 

Soru: Açıktan alınan sütün evde kaynatılması besin değerinde kayıplara sebep olur mu?

Cevap: Evet, sütün evde kaynatılması vitamin değerlerinde ciddi kayıplara yol açar.

Sütün evde kontrolsüz kaynatılması besin değerinde ciddi kayıplara sebep olur. Evde mikrobiyolojik olarak patojen mikroorganizmalardan arındırmak için açık sütü en az 10-15 dakika kaynatmak gerekir.

Evde sıcaklık ve süre kontrolü olmadan yapılan kaynatma işlemi süt proteinlerinin de besin değerinin düşmesine ve çok kaynatmaya dayalı olarak sağlık açısından olumsuz olabilecek (Maillard reaksiyon ürünleri) protein yapıların oluşmasına neden olabilir.

Kaynatma, suda çözünen ve ısıya duyarlı olan vitaminlerde (B kompleksi vitaminler, C vitamini) %50-100 arasında kayıp meydana getirir.

Açık sütler ile ilgili yapılan bir araştırmada (Besler T ve ünal S, 2006), vitamin değerlerinin beklenenden düşük olduğu belirlenmiştir. 10 dakikalık kaynatmanın tiamin, riboflavin, niasin, B12 ve folik asit vitaminlerinde sırasıyla; %60, %25, %12, %21 ve %32 oranında önemli kayıplara neden olduğu, bu kayıpların 15 dakikalık kaynatmada daha da arttığı (sırasıyla %66, %34, %12, %28 ve %50) saptanmıştır.  Oysaki ambalajlanmış sütler saniyeler içinde  ısıtılıp tekrar soğutuldukları için besin değerleri yüksek seviyelerde korunur.

Soru: UHT (Uzun Ömürlü) sütte katkı maddesi var mı? Yoksa nasıl 4 ay dayanabiliyor?

Cevap: Hayır. UHT süt, hiçbir katkı maddesi içermeden, soğutma sistemine gerek olmadan, oda sıcaklığında, doğal besin değerini ve tazeliğini aylarca korur.
Süte herhangi bir katkı maddesi katılması yasaktır. Zaten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı mevzuata aykırı davrananları kamuoyuna ifşa etmektedir.

UHT sütün uzun süre dayanmasının iki sebebi vardır: öncelikle çiğ süt, işletmeye her türlü kontrolden geçirilerek alınır ve yalnızca mikrobiyolojik kalitesi çok yüksek çiğ sütler UHT işlemine kabul edilir.

Sütün uzun ömürlü hale gelmesinin sebebi, sütün çok kısa bir süre yüksek ısıda tutularak içindeki zararlı mikroorganizmalardan arındırılması ve özel aseptik ambalajlara doldurulmasıdır. Aseptik ambalaj ise hava ve ışık gibi dış etkenlerin süte ulaşmasını engeller, böylece sütün koruyucu madde olmaksızın dört ay süresince oda sıcaklığında tazeliğini koruması sağlanır.

Kısacası, UHT işlemiyle tüm zararlı maddelerden arınan süt, hiçbir katkı maddesine ihtiyaç duymadan, ambalajı açılmadığı taktirde tazeliğini 4 aya kadar korur.

 

 

 

Bir boomads advertorial içeriğidir.

4 Aralık 2015 Cuma

Düdüklü Tencerede Ayva Reçeli

Bu nasıl bir renk?
Nasıl bir koku?
Ben tarifi yazana kadar biz reçeli bitirdik.
Tarif artık hepinizin tanıdığı Sema Teyzemin...
Ayva Reçeli yapımında teyzemin çıraklığını yaptım.
Bir daha ki sefere kendim deneyeceğim. 

Teyzeciğim ellerine sağlık...

Malzemeler
2 kg ayva
1,5 kg şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
Su

2 Aralık 2015 Çarşamba

Kuru Fasulyeli Kek/Pasta


İtiraf ediyorum!
Aslında kuru fasulyeli kek ya da pasta yapmak kesinlikle aklımda yoktu.
Aşure yaparken fasulyeyi düdüklüde haşladım (her zaman ki gibi) ama bu sefer fasulyenin cinsinden olsa gerek çok pişti. Tabi ki bu şekilde aşureye koyamazdım ama atamazdım da... 
Karar verdim...
Kuru fasulyeli pasta yapmaya... 
İyi ki de yapmışım. Kesinlikle fasulye tadı olmayan çok hafif bir tatlı...
Mutfakta macera arayanlar ve denemek isteyenler için...

Sevgiyle kalın...

Malzemeler
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı haşlanmış fasulye
1 su bardağı iri çekilmiş fındık
yarım su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 fiske tuz