Düdüklü Tencerede Ayva Reçeli

Bu nasıl bir renk?
Nasıl bir koku?
Ben tarifi yazana kadar biz reçeli bitirdik.
Tarif artık hepinizin tanıdığı Sema Teyzemin...
Ayva Reçeli yapımında teyzemin çıraklığını yaptım.
Bir daha ki sefere kendim deneyeceğim. 

Teyzeciğim ellerine sağlık...

Malzemeler
2 kg ayva
1,5 kg şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
Su


Hazırlanışı

Önce ayvaları soyup, küçük küçük doğrayın. 

Ayvaları düdüklü tencereye alalım şekerini ekleyelim. Yavaş yavaş suyunu koyalım ve hafif karıştıralım ki şeker erisin.


Suyunu ölçmüyoruz çünkü ayvanın cinsine göre değişiyor. 
Ama fotoğrafta ki gibi yüze yüz koyuyoruz.
Ayvanın çekirdeklerini bir baharat torbasına koyarak içine atın ki rengini versin. İçine direk de  atabilirsiniz.  

Önce kapağı açık kaynatıyoruz ve kapağını kapatarak havası çıktıktan sonra düdüğünü kapatıp 20 dakika pişiriyoruz. 
Düdüklü tencerenin kapağı açılabilecek sıcaklığa kadar soğumasını bekliyoruz ve kapağını açıyoruz. Kapağı açık bir şekilde tekrar kaynatıyoruz. Ayvalar piştiği için bu işlem çok sürmeyecektir. Uygun kıvama geldiğinde (soğudukça koyulaşacağını unutmayın) limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kadar daha kaynatın ve ocaktan alın. 
Soğuyunca da koyulaşacağını düşünerek  fazla kaynatmamaya dikkat edin. 



Afiyet olsun...

Yorumlar

  1. Rengi nasıl bu kadar koyu oldu. .Çok güzel görünüyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayvanın çekirdekleri bu rengi veriyor. Teşekkürler...

      Sil
  2. ay harika olmuş bunu kaymakla tatlı niyetine yerim ben :-))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de çok sevdik. Tarifini yazmadan reçel bitti ;)

      Sil
  3. Ayva reçeli nefis olur:)) Ellerinize sağlık.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. ne kadar pratıkmış. ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten çok pratik... Ayva mevsimi bitmeden tekrar yapacağım ;)

      Sil
  5. Ayva reçelii. En sevdiğimden.Ellerinize sağlık çok da güzel görünüyor :)

    YanıtlaSil
  6. Gerçekten harika bir görüntü.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Suyunu nasıl ölçtük. Yüze yüz derken ? Ben anlamadım da. Şekerle aynı mı olacak suyun ölçüsü ? Anlatırsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlkay Hanım, su ayvaların üzerine geçmeyecek şekilde konulacak... Su ayvalarla aynı seviyede kalacak... Fotoğrafı da yakın çekmeye çalıştım o fotoğrafta belki size yardımcı olabilir. İlginiz için teşekkürler. Denerseniz de kolay gelsin ;)
      Sevgiyle kalın...

      Sil
  8. ellerinize sağlık çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sodalı Börek (Yumurtasız)

A Spoonful of Sugar-Çikolatalı Tart