Trileçe (Tres Leches Cake, Three Milks Cake)



  Önce kendinize hevesli bir çırak bulun... 
Emin olun çok daha keyifli oluyor. 
Ananemizin diktiği önlüğü de giydik ki havamızdan geçilmiyor. 

"Trileçe Arnavut tatlısı olarak bilinse de kökeninin Latin Amerika ülkelerine uzandığını ileri sürenler de var. Amerikalı ünlü yemek yazarı James Beard, tatlının kökeni için ‘muğlak’ ifadesini kullanırken, çok büyük ihtimalle Nikaragua, Meksika ya da Guatemala olduğuna işaret etmiş. Latin Amerikalıların klasik tatlısı ‘tre lesches’nin adını duymak, hikâyeyi bir parça inanılır kılsa da trileçenin ‘Arnavut tatlısı’ olarak iyiden iyiye Türklerin gönlünde ve midesinde yer ettiği kesin (Zaman, Mayıs 2014)."
Akademik alışkanlık nedeni ile "kaynak göstermeden yazamam"...


 Gelelim kekimize ben tarifini Sema Teyzemden aldım. Mutlaka bir şey değiştirmem gerekiyor ya karamel sosu tarifini değiştirdim. 
Karamel sosu sevmeyen ya da başka lezzetler denemek isteyenler için Teyzem karamel sosun yerine hazır meyve soslarından (ahududu, orman meyveli) döküyormuş (2 paket). Ben denemediğim için bilemiyorum ama çok yakıştığını söylediler. 
Denemek isteyenler için söyleyim dedim. 

Bu tatlı ile ilgili yazmak istediğim en önemli şey...
Babamın favori tatlısı olduğu...
Babam kek üstüne şerbet olayını hiç sevmez; şekerpare, kalbura bastı, revani falan onun için tatlı değil. "Hamurun üzerine şerbet", der geçer. Onun için tatlı çıtır çıtır baklava, kadayıf falan olacak...
ve tanıyanlar lezzet konusunda ne kadar açık sözlü olduğunu bilirler...

Gerçi söylemesine gerek yok yüzünden anlarsınız. 
Trileçe'yi sevdi. 
Yılbaşı gecesi için yapmıştım ilk olarak, o zamandan beri tatlı deyince Trileçe...
Aradığım lezzeti, kıvamı buluncaya kadar bir kaç defa yaptım. 
Bence en güzeli Itır'ın "baby shower" partisi için yaptığımdı.
Trileçe mi çok güzel olmuştu, yoksa atmosferin güzelliğinden mi, bilemiyorum.
Itır ve İrem'e de o gün için tekrar çok teşekkür ediyorum ;)  

Sevgiyle kalın...


Malzemeler
Kek için;
5 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 çay bardağı ılık su
1,5 su bardağı un (ben iki yemek kaşığı daha ekledim)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tutam tuz (çay kaşığının ucu ile)
1 kabartma tozu
1 vanilya

Süt şerbeti için;
4 su bardağı süt
2/3 su bardağı şeker
2 küçük paket krema

Karamel Sos için;
1,5 ajda çay bardağı şeker
1 kutu (200 ml.) krema
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı süt

Hazırlanışı

Öncelikle kekimizi hazırlayalım. Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayıralım. Sarılarını şeker ve vanilya ile krema kıvamına gelene kadar çırpalım. Beyazlarını bir tutam tuz ile koyulaşana kadar çırpalım. Yumurta sarılarının içine ılık su ve sıvıyağı ekleyerek karıştırmaya devam edelim. Kabartma tozu ve unu karıştıralım ve sarılara eleyerek ekleyelim. En son yumurta beyazlarını iki seferde ekleyelim ve kaşıkla yavaş yavaş söndürmeden karışıma yedirelim.

Büyük boy dikdörtgen borcamda yapabilirsiniz hatta onun bir boy büyüğü fırın tepsisi daha da iyi olur. Tepsinin altını ve kenarlarını tereyağ ya da margarinle yağlayalım. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirelim.

Kekimiz piştikten sonra süt şerbetini hazırlayalım. 2 paket kremayı, sütü ve şekeri şerbeti yapacağımız tencereye alalım ve şeker eriyinceye kadar ılıtalım. Şeker eriyince ılıkken ocaktan alalım. Ilık şerbeti ılık kekin üzerine dökelim.

Sıra geldi karamel sosumuzu yapmaya... Daha önce hiç yapmayanlar endişelenebilirler ama yapınca görecekler ki çok keyifli.

Bu iş için kenarları yüksek bir teflon tava ya da teflon tencere kullanabilirsiniz. Önce şekerimizi tavaya koyalım. Şeker yavaş yavaş eriyecek ve rengi koyulaşacak. Tamamen eriyip sıvı kıvama gelince rengi de karamel rengine dönünce içine tereyağı, kremayı ve sütü ekleyelim. Şeker önce sertleşecek ama korkmayın karıştırmaya devam edin. Isındıkça tekrar eriyecek. Şeker tekrar eriyip sıvı bir karışım haline gelince ocaktan alalım. Aralıklarla karıştırarak biraz ılıtalım. Karamel sosumuzu kekin üzerine dökelim.


Afiyet olsun...



Hayallerinizi süsleyen lezzet olacak... 

Yorumlar

  1. Oo çok nefis görünüyor, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize saglik.. Nasil da nefis gorunuyor :)

    YanıtlaSil
  3. son zamanlarda bu kadar moda olan ve bu kadar sevdiğim bir tatlı görmedim dersem yeridir, kendim denemedim ama dışarda bulursam kaçırmıyorum:) Ellerine sağlık nefis görünüyor...

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık, son günlerde adını çok sık duyuyorum ama henüz yapmaya fırsatım olmadı en kısa zamanda bu tarifi deniycem sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Keke bakayım derken ufaklık dikkati dağıttı allah bağışlasın çok tatlı :D Elinize sağlık buarada.

    YanıtlaSil
  6. çok güzel görünüyor benimde hep aklımda olan bir tatlı ama ben tatlı tariflerini hep es geçerim senede belki üçü geçmez çocuklarda seviyor arada yapmak gerek ,ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. Canım nasılsın eline sağlık bizimde favorimiz.

    YanıtlaSil
  8. trileçe tarifini denedim çok güzel oldu, tekrar ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  9. nefis olmuş mutlaka deneyeceğim çok beğendim ellerinize sağlık selamlar....:))

    YanıtlaSil
  10. Tatlınız gerçekten nefis gözüküyor. En kısa zamanda deneyeceğim. Tekrar ellerinize sağlık, saygı ve sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  11. merhaba, bu tarifi uygulamayi düsünüyorum ama süt serbetine krema koymasam olur mu acaba? etkisi nasil olur dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kremasız olacağını sanmıyorum. Kreması olmadan ıslak kek gibi olur. Krema ile çok lezzetli oluyor emin olun. Karamel istemezseniz, meyve sosuda kullanabilirsiniz. Afiyet olsun...

      Sil
    2. Kremasız olacağını sanmıyorum. Kreması olmadan ıslak kek gibi olur. Krema ile çok lezzetli oluyor emin olun. Karamel istemezseniz, meyve sosuda kullanabilirsiniz. Afiyet olsun...

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

A Spoonful of Sugar-Çikolatalı Tart

Sodalı Börek (Yumurtasız)