Paskalya Çöreği


Babam paskalyayı çok sever, bizim çocukluğumuzda annem çok yapardı ve paskalya pişerken ev buram buram mahlep kokardı. 
Onun için Paskalya yapmak ya da yemek beni hep çocukluğuma götürür.
Benim paskalyamda anne lezzetini tutmasa da mükemmele yakın oldu diyebilirim.

Annemin bu güzel tarifini sizlerle de paylaşmak istedim.
Sevgiyle kalın...

Malzemeler
4,5 su bardağı un (yaklaşık)
3 yumurta (1 yumurta sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
1 su bardağı şeker
2 kahve fincanı süt
125 gr. margarin
1 paket yaş maya
3 tatlı kaşığı mahlep
yarım tatlı kaşığı tuz



Üzeri için
Ayırdığımız yumurta sarısı
Fındık

Hazırlanışı

Öncelikle ılık sütle mayayı eritin. Şekeri robottan geçirerek pudra şekeri gibi inceltin ve süte karıştırın. Bu şekilde yaklaşık 20 dakika bekletin ki maya kabarsın (zamanınız kısıtlıysa beklemeye bilirsiniz).

Yumurtaların birisinin sarısını paskalyaların üzerine sürmek için ayıralım ve geri kalan yumurtaları sütlü maya karışımına ekleyin. Oda sıcaklığındaki margarini, tuzu ve mahlebi de ekleyerek iyice karıştırın. Şimdi unumuzu yavaş yavaş ekleyerek oldukça yumuşak bir hamur hazırlayalım. Ben un ölçüsü verdim ama unutmayın ki kullandığınız fincan/ bardak ölçüsü ya da yumurtalarınızın büyüklüğüne göre un ölçüsü değişecektir. Bu nedenle unu azar azar ekleyerek uygun kıvama getirmek daha sağlıklı olabilir. Hamurumuz hazır olduktan sonra üzerini örtün ve ılık bir yerde hamur yaklaşık iki katına çıkıncaya kadar mayalandırın.

Mayalanan hamuru önce 3 parçaya ayırın. Daha sonra ayırdığınız her parçayı tekrar üçe bölün. Her parçayı ortası şişkin olacak şekilde ince çubuklar halinde yuvarlayın (yaklaşık 20 cm uzunluğunda).



İnce çubuk şeklinde yuvarlanan hamurlardan üçünü bir araya getirerek örün ve tepsiye alın. Diğer parçalara da aynı işlemi yaptıktan sonra üzerlerine ince bir bez sererek tepsi mayasının gelmesi için bekleyin (yaklaşık 30 dakika). En son üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün ve fındık serpin.

Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Muhteşem Paskalya...

Ellerimize sağlık...

Yorumlar

  1. Hakikaten mis gibi kokar ben de çok severim. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Muhteşem görünüyor. Bayıldım! Elinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  3. off harika bayılırım böyle tariflere bu arada bloğunuzu takibe aldım bende bloğuma bekliyorum,sevgiler :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sodalı Börek (Yumurtasız)

A Spoonful of Sugar-Çikolatalı Tart