Sultan Poğaça (Bayatlamayan, yumuşacık poğaça)

 

Çevremde ne kadar çok hamarat kadın var ;)
Durum böyle olunca değişik tarifler, değişik lezzetler hiç bitmiyor. Bu poğaçanın tarifi Sevgili Sultan Ablacığımdan geldi. Mayalı poğaça tarifi çok olunca, tarifleri ayırmak için değişik isimler veriyoruz. Evde poğaça yapacağım zaman Sultan Ablanın poğaçasından yap, diye özel istek alan, o nedenle adı "Sultan" kalan yumuşacık lezzetli bir poğaça...

Tarif için tekrar teşekkürler Sultan Ablacığım... 

Sevgiler

Sultan Poğaça için Malzemeler

250 gram margarin (Eritilmiş ama kızdırılmayacak)
2 yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık su
3 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tuz
1 paket yaş maya
Alabildiği kadar un

İç Harcı için;
Peynir, maydanoz (bir kısmını sadece peynirli yaptım)
İsteğinize bağlı birçok şey kullanabilirsiniz.

Üzerine sürmek için;
Ayırdığımız yumurta sarısı

Sultan Poğaça Nasıl Hazırlanır?

Mayayı küçük bir kapta ılık su ve şekerle karıştırın ve bu şekilde 15-20 dakika mayalandırın. Margarini eritin ama kızdırmayın.Un hariç diğer malzemeleri iyice karıştırın. Hazırladığınız mayalı karışımı ekleyin ve unu kontrollü ekleyerek sert olmayan bir hamur yoğurun. Üzerini örterek yaklaşık 30-45 dakika  hamuru mayalandırın. Hamur neredeyse iki katına çıkıyor.

Hafif yoğurarak hamurun havasını alın. Hamura istediğiniz şekli verebilirsiniz ve istediğiniz iç malzemesini kullanarak şekil verdiğiniz hamurları yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Yağlı kağıt kullanmayacaksanız tepsiyi kesinlikle yağlamayın.


Tepsi mayası geldikten sonra üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.


Afiyet olsun...

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sodalı Börek (Yumurtasız)

A Spoonful of Sugar-Çikolatalı Tart