Kayıtlar

Temmuz, 2013 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Bazlama

Resim
Elleriniz yanmasın....
Sıcak sıcak...
Tereyağı
Tulum peyniri
Bal
hangisini isterseniz?
Tabii ki olayın vazgeçilmezi, tavşan kanı çaylar...
Tarif için TIK TIK...
Fotoğraflar cep telefonu ile çekildiğinden biraz soluk çıkmış.

Bazlama can be defined as a single layered, flat, circular and leavened bread with a creamish yellow colour. It is similar in taste to English muffins. It has an average thickness of 2 cm and diameters ranging from 10 to 25 cm.
This popular flatbread is made from wheat flour, water, table salt, and yeast. After mixing and two to three hours fermentation, 200- to 250-gram pieces of dough are divided, rounded, sheeted to a desired thickness and baked on a hot plate. During baking, the bread is turned over to bake the other side. After baking, it is generally consumed fresh. Shelf life of bazlama varies from several hours to a few days, depending on storage conditions. This is a Turkish bread type.

Büyüten Süt

Resim
Yemek seçen, yemeyen, cicik boğaz oğlumun hikayelerinden daha öncede defalarca bahsetmiştim. Bir süredir gün içerisinde 3-5 çilekli süt içerek yemek yeme olayından iyice uzaklaşmaya başlamıştı. Yaklaşık iki hafta önce kontrol için Didem Teyzesine gitti.  Didem Hanım gerçekten çocuk dilinden anlayan bir hekim. Bu "süt" olayını Kuzey'e anlatmış ve bir sabah, bir akşam günde iki kere büyüten süt (normal sütün bizdeki adı) içmeye karar vermişler.

Alinazik

Resim
Ramazan'da hafif şeylere yöneliyoruz. Bence bizim evde Ramazan'ın en güzel tariflerinden biriydi Alinazik... Hem pratik, hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli... Sizin için Türk Dil Kurumunun Sözlüğüne baktım ve "Alinazik" bitişik yazılıyor. 
Tarife gelince çok ölçü vermek istemiyorum.

Profiterol

Resim
Profiterol sevmeyen var mı? Biz de kimsenin hayır demediği bir lezzettir. Hatta Kuzey deli olur. Yerken bir seyretmeniz gerek, ağzı burnu çikolata sosu oluyor. Buna rağmen keyfine diyecek yok ;)
Aslında onun yerken ki fotoğrafını ekleseydim. Nasıl bir lezzet olduğu gözünüzde daha iyi canlanırdı.
Bu ölçülerle iki büyük tepsi profiterol çıkıyor. Biz kalabalık bir aile olduğumuz için anca yetiyor ;)

Kola içince vücutta neler oluyor?

Resim
İftar sofralarımızın vazgeçilmezi olarak gösterilmeye çalışılan kola ile ilgili genelde bildiğimiz şeyleri bir daha hatırlayalım, istedim. Çocuklarımızı kola'dan uzak tutmak için yeterince neden var, diye düşünüyorum. Bir bardak kolanın bir saatte vücudunuza yaptığı zarara inanamayacaksınız. İşte felakete götüren kısır döngü... -Kola neden şişmanlatır? İlk 10 ve ilk 40 dakikada bakın kola vücutta kan şekerini nasıl etkiliyor? -İç ve Kalp Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, bir bardak kolanın 60 dakikada vücuda verdiği zararları anlattı. İşte felakete götüren kısır döngü.

Şekerpare

Resim
  English  Siz de nasıl bilemiyorum ama biz de Ramazan gelince tatlı istenir. Sanırım kan şekerimiz düşüyor ;) Aslında en çok da Güllaç yenir, şerbetli tatlılar pek tercih edilmez ama arada bir değişiklik yapmakta fayda var.

Bu güzel tatlılarımızdan komşularımıza da ikram ettik. Hepimizin ağzı tatlansın diye...

Kadınbudu Köfte

Resim
Biz çocukken annem kadınbudu köfteyi çok yapardı. Biz de çok severdik. Nedense uzun zamandır yapmıyorduk. Geçenlerde eşim istedi, ona özel hazırladığım köfteler ;)

Malzemeler 500 gr kıyma 1 adet soğan (rendelenecek) 1 yumurta 2 çorba kaşığı haşlanmış pirinç ya da pirinç pilavı 1/2 demet maydanoz Karabiber Tuz
Kızartmak için 2 yumurta Galeta unu Sıvıyağ
Hazırlanışı
Öncelikle kıymamızı ikiye bölelim. Bir kısmını yağsız olarak teflon tavada kavuralım ve soğutalım.
Çiğ kıymayı ve kavurup soğuttuğumuz  kıymayı, rendelenmiş soğanı, haşlanmış pirinci ya da pilavı (kesinlikle pilavla daha lezzetli oluyor, şehriyeli pilav da olabilir), incecik doğranmış maydanozu, yumurtayı, tuz ve karabiberi karıştırarak güzelce yoğuruyoruz.
Yaklaşık 20-30 dakika dinlendirip şekil veriyoruz.

Daha sonra önce galeta ununa sonra çırpılmış yumurtaya bulayarak kızgın yağda pişiriyoruz. Eşim bayılır bu köfteye ;)
Afiyet olsun...


Etli Biber Dolması

Resim
“Mutlaka herkesin, gönlünde yükselen, kendine özgü bir ezgisi vardır. İlkel boylarda da bu böyledir, çok ileri teknolojilerle donanmış toplumlarda da. Gönlünde duyduğunu sesinde arayan insan, her zaman kendi müziğini yaratmıştır”.
Evin İlyasoğlu* (* Evin İlyasoğlu’nun “Zaman İçinde Müzik" kitabından)
İç malzemesi için
300 gr kıyma 1 çay bardağı pirinç 1 yemek kaşığı salça 2 adet rendelenmiş domates 2 soğan (biri rendelenecek, biri incecik doğranacak) yarım çay bardağı sıvıyağ 1 çay bardağı su yarım bağ maydanoz Karabiber Kırmızı biber Kekik (bolca) Nane Tuz
Hazırlanışı
Bütün iç malzemeleri karıştırılır. Baharatları kendi damak tadınıza göre ayarlarsınız.
Biberler yıkanıp, ayıklanır ve iç malzemesi fazla sıkıştırmadan konulur.
Tencereye dizilir. Üzerini geçmeyecek hatta bir parmak altında kalacak şekilde su konulacak.
Üzerine 50 gr. margarini doğruyorum. Tereyağı koymak isteyebilirsiniz yalnız ben denedim çok ağır oluyor. Yine de tercih sizin.
Derin bir tencerede de pişirebilirsiniz,…

Sütlü Kadayıf Tatlısı

Resim
Ramazan Tatlıları...
Malzemeler  300 gr. Kadayıf 125 gr. Tereyağı Ceviz

Bulgurlu Yeşil Mercimek Çorbası

Resim
 Ramazanda en çok çorba aranıyor sanırım ;)
Dün akşam ilk iftarımızı annemlerle birlikte yaptık.
İlk gün menüsü;
Bulgurlu yeşil mercimek çorbası (fotoğrafı üstte)

Çikolata Rüyası

Resim
Hayırlı Ramazanlar...

Malzemeler
1 paket margarin (250 gr), oda sıcaklığında 4 su bardağı un 200 gr. pudra şekeri (1 su bardağından 1 parmak fazla) 2 adet yumurta yarım paket vanilya
İçi için Çokokrem (Ben Nutelle kullandım)
Üzeri için Pudra şekeri
 Hazırlanışı
Pudra şekerini ve yağı krem haline gelene kadar karıştırın. Bu karışıma yumurtaları ve vanilyayı da ekleyerek iyice karıştırıyoruz. Azar azar unu ekleyerek sert olmayan bir hamur yoğuralım. (Hamur çok yumuşaksa yarım bardak kadar daha un eklenebilir.)

Hamurun üzeri nemli bir bezle örtülerek 15-20 dakika dinlenmeye bırakılır.  Dinlendirdiğiniz hamuru hafif unlanmış tezgah üzerinde yarım parmak kalınlığında açıyoruz ve çay bardağı ya da kalıp yardımı ile yuvarlak kesiyoruz. Bir yuvarlağın üzerine çokokrem sürüyoruz ve diğer parçayı üzerine kapatıyoruz. İnce uçlu bir çatalla hamurun kenarlarına iyice bastırarak çizgiler oluşturun ve iki parçanın birbirine yapışmasını sağlayın.
 Yağlanmamış tepsiye ya da pişirme kağıdına dizerek,