Kayıtlar

Aralık, 2012 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Pizza

Resim
Pazar kahvaltılarının yıldızı... Daha önce tarifini yazmıştım. Tarif için Tık Tık... Tarifi tekrar yazmıyorum. Sadece resimlerle zenginleştireyim dedim. Pişmiş halinin -şöyle tabakta- güzel bir fotoğrafı neden yok? Hiç düşündünüz mü? Yapınca anlayacaksınız. Tabağa koyacak fırsatınız bile olmuyor ;)

Sıpa Çorbası

Resim
Annemin yeni special yemeği "Sıpa Çorbası"...
Yapılışına gelince; Fotoğrafta görüldüğü üzere öncelikle bir sıpaya gereksim var.
Pazar Günü oğlumun yine "yememe" günüydü. Aslında Kuzey yemeyen bir çocuk değil "benimle" yemeyen bir çocuk... Annanesiyle gayet güzel yiyor ;) Daha önce bahsetmiştim, "Yer mi, Yemez mi?"

Aşure

Resim
Uzun zamandır yazmayı planladığım ama bir türlü yazamadığım -belki de öncelikle yazılması gereken- bir tarif... Özellikle Muharrem ayının yeni bittiği düşünülünce...
Malzemeler 1,5 kg aşurelik buğday 1 kg kuru fasülye 1 kg nohut 1 su bardağı pirinç 500 gr. kuru üzüm 500 gr. kuru kayısı 500 gr. kuru incir 200 gr. fıstık (aşurelik fıstık/kabuksuz yer fıstığı - dolmalık fıstık değil) 10-12 adet karanfil 1 büyük elma 2 ayva 1 portakal 2,5 kg şeker (bunu damak tadınıza göre siz ayarlayın)
Üzeri için Çekilmiş ceviz Fındık Nar

Bir gün önceden yapacaklarımız... 1,5 kilo buğday akşamdan ayıklanır ve bol suyla ovarak suyu berraklaşana kadar yıkanır. Üzerine soğuk su konularak bir taşım kaynatılır ve ilk suyu süzülür. Üzerine bu sefer kaynar su konulur ve bir taşım tekrar kaynatıp, ocaktan alalım. Kapağını kapatıp sabaha kadar bekletelim. Bu aşamada bol su koyalım ve geniş bir tencerede dinlendirelim. Sabaha kadar güzelce kabarsın.
1 kg fasülye ayıklanır ve güzelce yıkanır. Üzerine soğuk su k…

Parmak Börek (Arnavut Böreği)

Resim
Bugün size hayatımdaki en önemli kadından bahsedeceğim. Annem... Sevgi dolu oluşundan mı? Vefakarlığından mı? Hayata bakışından mı? hangisini anlatsam bilemiyorum...  Aslında annem için yazmak istediğim o kadar çok şey var ki...
Benim annem, kendinden önce hep bizi düşünen, koruyan, kollayan... Gerektiğinde tehlikelere karşı önümüzde siper olan, gerektiğinde arkamızdaki en büyük güç olan... Sığınacak bir yer aradığımızda "kale"miz olan, Ne  olursa olsun, her zaman ve her koşulda, sorgusuz - süalsiz, bizi kucaklayan ve seven... Sevgili anneciğim, doğum günün kutlu olsun...
İnsanın her yaşta anneye ihtiyacı var. Özellikle çocuğunuz olduğunda daha iyi anlıyorsunuz değerini/kıymetini...
4 Aralık Sevgili Annemin doğum günüydü. İyi ki varsın... Seni çok seviyorum.
Bu böreği de annemle birlikte yaptık. Daha önce de annemin "Arnavut" olduğundan bahsetmiştim. Bu da kayıtlara geçmesi gereken çok lezzetli bir börek... İç olarak pırasa da kullanabilirsiniz. Pırasalı iç malzemesi için TIK TIK.…

40 Kat Çıtır Börek

Resim
Hamarat hanımlar iş başına...
Malzemeler 1 su bardağı süt 1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
1 adet yumurta 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
4 su bardağı un

Açmak için;
Nişasta

Üzeri için;
100 gr. tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
İç harcı için;
300 gr. peynir
3 adet közlenmiş kırmızı biber
Maydonoz

Hazırlanışı


Çok sert olmayacak şekilde hamur yoğuruyoruz. Unun önce 3 bardağını koyup, son bardağı yavaş yavaş ekleyin. Kullandığımız ölçülere göre hamurun aldığı un biraz değişebiliyor. Hamuru ikiye ayıralım ve her birinden 20 beze yapın. Her bir bezeyi un ile yaklaşık 20-25 cm çapında açın. Aralarına biraz nişasta sürerek, üst üste koyun.
Nişasta ölçüsüne dikkat etmek gerekiyor; çok olursa nişasta kokar, az olursa katlar birbirine yapışır.
20 katı birlikte tepsinin boyutunda açın. Arasına hazırladığımız iç malzemesini koyun.
Üst katını da aynı şekilde hazırlayıp üzerine kapatın ve dilimleyin. Üzerine sıvı yağ ve tereyağını kızdırıp dökelim. 190 derece fırında…