Kayıtlar

Ekim, 2012 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Küçük Börekçikler

Resim
Çıtır çıtır börecikler isterseniz... Çalışan insanların kurtarıcısı olarak buzluğa atıyorum. Her zaman taze börekçiklerim hazır oluyor. Malzemeler
1 kg yufka 1 su bardağı sıvıyağ 1 su bardağı su
İç malzemesi I.Alternatif 1 kg Pırasa'nın beyaz kısımları (ben markette satılan, tek beyaz kısımları olan paketlerden alıyorum, ziyan olmuyor) Sıvıyağ Karabiber
Tuz

Pırasalar küçük küçük doğranır. (Robotlamanızı tavsiye ederim, çünkü pırasa da soğan gibi göz yakar.)
Doğradığımız pırasaları kızgın yağda harlı ateşte pişirin. Hafif rengi soluncaya kadar kavurun, en son tuzunu ve karabiberini atın. Yağ kızmaz ise pırasalarınız çok yağ çeker, harlı ateş olmaz ise çok sulanır, lezzeti değişir.













II.Alternatif 4 patates  200 gr. kıyma Sıvıyağ Karabiber Kırmızıbiber (ben koymadım) Tuz
Patatesleri ister haşlayın, isterseniz rendeleyip sıvıyağda kavurun. Rendeleyip sıvıyağda kavuracaksanız, önceden tuzunu atın ve yine kızgın yağda kavurun. her iki şekil için de kıymayı ayrı kavurun ve daha sonra ekley…

Bayramda neler yaptık...

Resim
Bu yaramazla tepelerde gezdik.
Birinci gün, kurban telaşı... İkinci gün, büyükleri ziyaret... Üçüncü-dördüncü gün misafirlerimizi ağırladık.
Menümüzde neler vardı.
- Kavurma - İçli Köfte (bir kısmını buzlukta muhafaza ediyordum, dolaptakiler tükenince acil buzluktan çıktı.  Buzluktan çıkmış hali)
- Lahana Sarması - Patatesli- kıymalı börek - Pırasalı börek
- Laz Böreği
-Baklava

Baklava (Sema Teyzemin Tarifi)

Resim
Bayramda yaptığım tatlı... (Laz böreğinin yanına...) Çıtır çıtır olmuştu ve hiç yumuşamadı. Hamurunun lezzeti muhteşem... Bir daha ki yaptığımda bir kaç değişiklik yapmayı planlıyorum... Bu halide denemeye değer... Aslında bu tarifin adı "Gelin Bohçası". Sema Teyzem bu hamuru son aşamada bütün olarak açıp kare kare kesiyor, içlerine ceviz koyarak, dört köşesini ortada birleştiriyor. Fazla yapıştırmıyormuş, yalnız tepsiye dizerken yakın dizerek, açılmasını engelliyormuş. Pişirince hafif açılıyor ve görüntü muhteşem... Neden onun tatlılarının fotoğrafını çekmedim bilemiyorum ;) Bir daha ki sefere öylesini yaparız artık...
En büyük yardımcım ile daha önce tanışmıştınız sanırım.
Master Şef Kuzey.... Asabiyizdir... Üstünün başının un-nişasta olduğu zamanı çekmemişim bu da büyük bir eksik ;)
Malzemeler Hamur için 1/2 çay bardağı sıvıyağ 1/2 çay bardağı su 1 yumurta 1 çay bardağı süt 3 çorba kaşığı sirke 1 paket kabartma tozu un
Üzeri için 125 gr tereyağ - kızdırılmış (100 gr tereya…

Yaprak Sarmasını Nasıl Pişiriyorum?

Resim
Bu küçük cimcime benim yeğenim, Ada. Daha önce de Kuzey ile maceralarını yazmıştım. Merak edenler için TIK TIK...  Bunu yazmam gerektiğini düşünüyorum. Bu da kayıtlara geçmeli... Geçen gün Kuzey ve Ada koridorda top oynuyorlar ama Ada sürekli çığlık atıyor. Ters bir şey mi var diye yanlarına gittim. Aramızda geçen konuşmayı aynen yazıyorum. - Ne yapıyorsunuz, halacığım. -Top oynuyoruz, halacığım. (bu arada oynamaya devam ediyorlar ve Ada cümle aralarında çığlık atıyor) -Peki, neden bağarıyorsun. -Bağarmıyorum ki, halacığım. -Ne yapıyorsun, tatlım. (Bomba geliyor.) - Bu düdük, halacığım. Televizyonda da top oynarken düdük çalıyor ya! - !!!??? (Ben şoka girdim, bir şey söylemeden usulca balkona bizimkilerin yanına çıktım. Onlara anlattım ve gülmekten kırıldık.) Evde erkek nüfus çok olunca (ben de severim ve izlerim), futbol maçlarıda takip ediliyor ve izleniyor. Çocuklar ne kadar dikkatli izliyorlar ve kayıt altına alıyorlar, bence çok çarpıcı bir örnek...
Küçük cimcimemi kocaman …

Erik Marmelatı

Resim
Bu sene reçeli abarttık mı? Daha kayısı reçelini ve marmelatını yazmamışım onu fark ettim ;) Taslak halinde bekleyen o kadar çok tarif var ama fırsatım olmadı. Yarına ödevim var, ben bloğumda tembellik yapıyorum... Sevgiyle kalın...
Malzemeler
2 kg erik (1 kg için 3 su bardağı şeker) 6 su bardağı şeker 2 su bardağı su (1 kg için 1 su bardağı su) 2-3 tane limon tuzu ya da 2-3 damla limon suyu (ben limon tuzu kullandım)
Hazırlanışı
Erikler yıkanır ve kabukları soyulur ve dilim dilim doğranır. 2 su bardağı su eklenerek haşlanır.
Erikleri el blendırı ile iyice püre haline getiriyoruz.  Şekerini ekliyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz. Dikkat edin taşmasın.
İstediğiniz kıvama gelinceye kadar kaynatıyoruz. Sonra limon tuzunu da ekliyoruz ve 5-6 dakika daha kaynattıp, ateşten alıyoruz.

Afiyet olsun...

Şeftali Reçeli

Resim
Malzemeler
2 kg şeftali (1 kg için 4 su bardağı şeker) 8 su bardağı şeker 2-3 tane limon tuzu ya da 2-3 damla limon suyu (ben limon tuzu kullandım)
Hazırlanışı
Şeftaliler yıkanır ve kabukları soyulur ve dilim dilim doğranır. Şekeri de üzerine eklenir ve bir gece öylece bırakılır.
İkinci gün sulanır.

Ocağa alınır ve bir taşım kaynadıktan sonra kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Dikkat edin taşmasın. Çilek reçelinde olduğu gibi bu reçeli de gidip gelip karıştırmayın, rahat bırakın reçeli... Bu aşamada çok karıştırırsanız dilimlerimiz parçalanabilir.
İstediğiniz kıvama gelinceye kadar kaynatıyoruz. Sonra limon tuzunu da ekliyoruz ve 5-6 dakika daha kaynattıp, ateşten alıyoruz.
Soğuyunca ister kavanozlara alın isterseniz biraz güneşlendirin.
Benim tavsiyem reçelinizi mutlaka güneşlendirin. Nasıl diyeceksiniz, çok kolay, kapağını açıp güneşte bırakın.
Sıradaki tarif "erik marmelatı"... İlk fırsatta onu da yazacağım...

Çilek Reçeli ile birlikte...
Afiyet olsun...

Çilek Reçeli

Resim
Derslerim başladı. Eğitsel ve Davranışsal Ölçme ve Değerlendirme Özel Eğitim Şimdilik keyifli geçiyor ama çok yoruluyorum. Bloğumu ve arkadaşlarımı boşladığımın farkındayım. Bu günlerde geçecek... Bu süreçte bana destek olan herkese sabırları ve hoşgörüleri için teşekkür ederim...
Gelelim reçelimize... Biraz gecikmiş bir post olacak. Birkaç hafta önce yapmış ve yazacak fırsatım olmamıştı. Daha önce Kuzey Bey'in kahvaltı keyfinden bahsetmiştim.  "Kahvaltıda çöp çöp doğranmış kaşarı reçele batırıp yiyor", adına da "pende peynir" (pembe peynir) diyor, diye... İşte o reçel ;)
Malzemeler
2 kg çilek (1 kg için 5 su bardağı) 10 su bardağı şeker 2-3 tane limon tuzu ya da 2-3 damla limon suyu (ben limon tuzu kullandım)
Hazırlanışı
Çilekler yıkanır ve güzelce ayıklanır. Şekeri de üzerine eklenir ve bir gece öylece bırakılır.
İkinci gün sulanır ve bu şekli alır.
Ocağa alınır ve bir taşım kaynadıktan sonra kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Dikkat edin taşmasın. Geniş …