google-site-verification: google601c61c448c195d7.html Fincan Teyze: Ekim 2012

31 Ekim 2012 Çarşamba

Küçük Börekçikler


Çıtır çıtır börecikler isterseniz...
Çalışan insanların kurtarıcısı olarak buzluğa atıyorum.
Her zaman taze börekçiklerim hazır oluyor.
Malzemeler

1 kg yufka
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı su

İç malzemesi
I.Alternatif
1 kg Pırasa'nın beyaz kısımları
(ben markette satılan, tek beyaz kısımları olan paketlerden alıyorum, ziyan olmuyor)
Sıvıyağ
Karabiber
Tuz

Pırasalar küçük küçük doğranır. (Robotlamanızı tavsiye ederim, çünkü pırasa da soğan gibi göz yakar.)
Doğradığımız pırasaları kızgın yağda harlı ateşte pişirin. Hafif rengi soluncaya kadar kavurun, en son tuzunu ve karabiberini atın. Yağ kızmaz ise pırasalarınız çok yağ çeker, harlı ateş olmaz ise çok sulanır, lezzeti değişir.














II.Alternatif
4 patates 
200 gr. kıyma
Sıvıyağ
Karabiber
Kırmızıbiber (ben koymadım)
Tuz

Patatesleri ister haşlayın, isterseniz rendeleyip sıvıyağda kavurun. Rendeleyip sıvıyağda kavuracaksanız, önceden tuzunu atın ve yine kızgın yağda kavurun. her iki şekil için de kıymayı ayrı kavurun ve daha sonra ekleyin. İstediğiniz baharatlarla tatlandırabilirsiniz.

III.Alternatif
500 gr. Ispanak
3-4 adet kuru soğan
Sıvıyağ

Soğan ve ıspanağı sıvıyağda kavurun en son tuzunu atıp, ocaktan alın.

Her üç iç malzemesi de çok yakışıyor ;)

Hazırlanışı

Bir bardak su ve bir bardak sıvıyağı karıştırmadan ayrı ayrı kullanacağız. (Bana tarifi verirken karıştırmam söylenmişti ama öyle olunca sıvıyağ yukarı çıkıyor ve yufkaların bazıları daha yağlı oluyor. Onun için kaşıkla eşit miktarda su ve sıvıyağı ayrı ayrı koyuyorum. Her tarafına yayıyorum.)
Her bir yufkaya yaklaşık 3-4 yemek kaşığı su ve sıvıyağ gezdirerek gözleme/zarf gibi katlayacağız. Böylece yufkamız zarf şeklini alacak.
Sonra hazırladığımız içten şekildeki gibi bir kenarına koyacağız. Ben bütün yufkaları hazırlayıp ondan sonra iç malzememi paylaştırıyorum. Böylece hem artmıyor hem de biri az diğeri çok olmuyor. 


Sonra o kenardan başlayarak sıkıca saracağız.


Sonra her bir yufkayı istediğiniz ölçüde kesebilirsiniz.
Ben altıya bölüyorum.

Şimdi işin püf noktasını veriyorum. Bunları buzluğa koyacağız ve iyice donacak.
Pişireceğimiz zaman çıkaracağız ve buzu çözülmeden üzerine yumurta sarısı sürüp,
200 derece fırında iyice pişireceğiz ki çıtır çıtır olsun.
Buzluğa koymadan pişirirseniz  ve tepsiye bitişik dizerseniz yumuşacık börekleriniz olur.
İyice buz tutsun ve tepsiye dizerken de hafif aralıklı dizin ki kenarlarıda kızarsın ve çıtır çıtır olsun.


Afiyet olsun...

Bayramda neler yaptık...


Bu yaramazla tepelerde gezdik.

Birinci gün, kurban telaşı...
İkinci gün, büyükleri ziyaret...
Üçüncü-dördüncü gün misafirlerimizi ağırladık.

Menümüzde neler vardı.

- Kavurma
(bir kısmını buzlukta muhafaza ediyordum, dolaptakiler tükenince acil buzluktan çıktı. 
Buzluktan çıkmış hali)





30 Ekim 2012 Salı

Baklava (Sema Teyzemin Tarifi)

Bayramda yaptığım tatlı... (Laz böreğinin yanına...)
Çıtır çıtır olmuştu ve hiç yumuşamadı.
Hamurunun lezzeti muhteşem...
Bir daha ki yaptığımda bir kaç değişiklik yapmayı planlıyorum...
Bu halide denemeye değer...
Aslında bu tarifin adı "Gelin Bohçası".
Sema Teyzem bu hamuru son aşamada bütün olarak açıp kare kare kesiyor, içlerine ceviz koyarak, dört köşesini ortada birleştiriyor.
Fazla yapıştırmıyormuş, yalnız tepsiye dizerken yakın dizerek, açılmasını engelliyormuş.
Pişirince hafif açılıyor ve görüntü muhteşem...
Neden onun tatlılarının fotoğrafını çekmedim bilemiyorum ;)
Bir daha ki sefere öylesini yaparız artık...

En büyük yardımcım ile daha önce tanışmıştınız sanırım.

Master Şef Kuzey....
Asabiyizdir...
Üstünün başının un-nişasta olduğu zamanı çekmemişim bu da büyük bir eksik ;) 

Malzemeler
Hamur için
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1/2 çay bardağı su
1 yumurta
1 çay bardağı süt
3 çorba kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
un

Üzeri için
125 gr tereyağ - kızdırılmış (100 gr tereyağ, 50 gr. sıvıyağ kullandım)

Açmak için

Nişasta

Arasına koymak için
Ceviz

Şerbeti
4 bardak şeker
3 bardak su
Limon
(Ben, 3,5 bardak şeker-3,5 bardak su ile hazırladım)

Hazırlanışı
Hamur malzemeleri ile yumuşak bir hamur yoğrulur.
Daha sonra 25 beze yapılır ve 5'erli gruplar halinde ayrılır.
Bu 5 beze ayrı ayrı tabak büyüklüğünde nişasta ile açılır.

Bu bezeler üst-üste  konarak tepsi boyunda tek yufka olarak açılır.
Bu şekilde 5 adet büyük yufkamız oluyor.
Ben her katına azar azar ceviz serptim.

Siz böyle kesmeyin, biz daldık, böyle kestik.
Ben ce bu da ço şirin oldu...
Tereyağımızı kızdıralım, üzerine sıvıyağı ekleyelim.
Baklavamızın üzerine dökelim, her yerine eşit şekilde yaymaya çalışalım.
Üstlerine fırça ile de sürebilirsiniz.

Fırında...
190 derece fırında iyice kızarana kadar pişirin.

Fırından çıkmış hali...
Şerbeti hazırlayalım.
Su ve şekeri kaynatıyoruz, azıcık kıvam alınca limon suyunu ekliyoruz.
2-3 dakaka daha kaynatalım, dikkat edin fazla koyulaşmasın.
Benim ki biraz koyu olmuştu da...
Baklava soğuk, şerbet sıcak ama kaynar değil.
Şerbetini verelim.

Afiyet olsun...

19 Ekim 2012 Cuma

Yaprak Sarmasını Nasıl Pişiriyorum?


Bu küçük cimcime benim yeğenim, Ada.
Daha önce de Kuzey ile maceralarını yazmıştım.
Merak edenler için TIK TIK... 
Bunu yazmam gerektiğini düşünüyorum. Bu da kayıtlara geçmeli...
Geçen gün Kuzey ve Ada koridorda top oynuyorlar ama Ada sürekli çığlık atıyor.
Ters bir şey mi var diye yanlarına gittim.
Aramızda geçen konuşmayı aynen yazıyorum.
- Ne yapıyorsunuz, halacığım.
-Top oynuyoruz, halacığım.
(bu arada oynamaya devam ediyorlar ve Ada cümle aralarında çığlık atıyor)
-Peki, neden bağarıyorsun.
-Bağarmıyorum ki, halacığım.
-Ne yapıyorsun, tatlım.
(Bomba geliyor.)
- Bu düdük, halacığım. Televizyonda da top oynarken düdük çalıyor ya!
- !!!???
(Ben şoka girdim, bir şey söylemeden usulca balkona bizimkilerin yanına çıktım.
Onlara anlattım ve gülmekten kırıldık.)
Evde erkek nüfus çok olunca (ben de severim ve izlerim),
futbol maçlarıda takip ediliyor ve izleniyor.
Çocuklar ne kadar dikkatli izliyorlar ve kayıt altına alıyorlar,
bence çok çarpıcı bir örnek...

Küçük cimcimemi kocaman öpüyorum ;)
Seni seviyorum, halacığım...







Yerim seni...

Geçen bayramdan kalan bir post...
O zaman yazmışım ama...
Unutmuşum, umarım bu bayram işinize yarar ;)

Yaprak Sarmasını Nasıl Pişiriyorum?


Çalışan kadınların kurtarıcısı "derin dondurucular"...
Vaktimiz olduğunda hazırladığım şeyleri atıveriyorum, ihtiyaç olduğunda elime geliyor ;)
Bu bayram dolmaları birkaç hafta önceden sardık.

Daha önce zeytinyağlı yaprak sarmasının tarifini yayınlamıştım. Tarif için TIK TIK...

Orada da nasıl pişirdiğimi tarif etmiştim ama fotoğraf yoktu.

Bunlarda fotoğraflı anlatımı...

Dolmaları yerleştireceğiniz tencerenin dibine bir pasta tabağını ters çevirerek yerleştiriniz.

Onun üzerine asma yaprağının saplarını koyunuz ki ekşilik versin  (dolmaları dolaba koyacağımda saplarını da ayrı olarak derin dondurucuya koyuyorum). 


Bu tabağın üzerine dolmaları diziniz. Ben dik diziyorum her tarafı eşit pişiyor.

Üzerine zeytinyağı, yarım limon suyunu ve salçayı (biber salçası kullandım, kendi yaptığımdan...) karıştırarak sosu hazırlanır ve üzerine dökülür.

Kalan yarım limonu halka halka doğrayarak dolmaların üzerine dizin. Dolmaları geçmeyecek şekilde (dolmaların bir parmak altında) su konulur.
Normal tencerede önce birkaç dakika kaynatın sonra altını kısarak pişirebilirsiniz.
Ben düdüklü tencerede 15 dakika pişirdim.

Afiyet olsun...


17 Ekim 2012 Çarşamba

Erik Marmelatı


Bu sene reçeli abarttık mı?
Daha kayısı reçelini ve marmelatını yazmamışım onu fark ettim ;)
Taslak halinde bekleyen o kadar çok tarif var ama fırsatım olmadı.
Yarına ödevim var, ben bloğumda tembellik yapıyorum...
Sevgiyle kalın...

 Malzemeler

2 kg erik (1 kg için 3 su bardağı şeker)
6 su bardağı şeker
2 su bardağı su (1 kg için 1 su bardağı su)
2-3 tane limon tuzu ya da 2-3 damla limon suyu
(ben limon tuzu kullandım)

Hazırlanışı

Erikler yıkanır ve kabukları soyulur ve dilim dilim doğranır.
2 su bardağı su eklenerek haşlanır.

Erikleri el blendırı ile iyice püre haline getiriyoruz.
 Şekerini ekliyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz.
Dikkat edin taşmasın.

İstediğiniz kıvama gelinceye kadar kaynatıyoruz.
Sonra limon tuzunu da ekliyoruz ve 5-6 dakika daha kaynattıp, ateşten alıyoruz.


Afiyet olsun...

16 Ekim 2012 Salı

Şeftali Reçeli


Malzemeler

2 kg şeftali (1 kg için 4 su bardağı şeker)
8 su bardağı şeker
2-3 tane limon tuzu ya da 2-3 damla limon suyu
(ben limon tuzu kullandım)

Hazırlanışı

Şeftaliler yıkanır ve kabukları soyulur ve dilim dilim doğranır.
Şekeri de üzerine eklenir ve bir gece öylece bırakılır.

İkinci gün sulanır.


Ocağa alınır ve bir taşım kaynadıktan sonra kısık ateşte kaynamaya bırakılır.
Dikkat edin taşmasın. Çilek reçelinde olduğu gibi bu reçeli de gidip gelip karıştırmayın, rahat bırakın reçeli...
Bu aşamada çok karıştırırsanız dilimlerimiz parçalanabilir.

İstediğiniz kıvama gelinceye kadar kaynatıyoruz.
Sonra limon tuzunu da ekliyoruz ve 5-6 dakika daha kaynattıp, ateşten alıyoruz.

Soğuyunca ister kavanozlara alın isterseniz biraz güneşlendirin.

Benim tavsiyem reçelinizi mutlaka güneşlendirin.
Nasıl diyeceksiniz, çok kolay, kapağını açıp güneşte bırakın.

Sıradaki tarif "erik marmelatı"...
İlk fırsatta onu da yazacağım...


Çilek Reçeli ile birlikte...

Afiyet olsun...

10 Ekim 2012 Çarşamba

Çilek Reçeli

Derslerim başladı.
Eğitsel ve Davranışsal Ölçme ve Değerlendirme
Özel Eğitim
Şimdilik keyifli geçiyor ama çok yoruluyorum.
Bloğumu ve arkadaşlarımı boşladığımın farkındayım.
Bu günlerde geçecek...
Bu süreçte bana destek olan herkese sabırları ve hoşgörüleri için teşekkür ederim...

Gelelim reçelimize...
Biraz gecikmiş bir post olacak. Birkaç hafta önce yapmış ve yazacak fırsatım olmamıştı.
Daha önce Kuzey Bey'in kahvaltı keyfinden bahsetmiştim.
 "Kahvaltıda çöp çöp doğranmış kaşarı reçele batırıp yiyor",
adına da "pende peynir" (pembe peynir) diyor, diye...
İşte o reçel ;)

Malzemeler

2 kg çilek (1 kg için 5 su bardağı)
10 su bardağı şeker
2-3 tane limon tuzu ya da 2-3 damla limon suyu
(ben limon tuzu kullandım)

Hazırlanışı

Çilekler yıkanır ve güzelce ayıklanır.
Şekeri de üzerine eklenir ve bir gece öylece bırakılır.

İkinci gün sulanır ve bu şekli alır.

Ocağa alınır ve bir taşım kaynadıktan sonra kısık ateşte kaynamaya bırakılır.
Dikkat edin taşmasın. Geniş bir tencerede taşma riski azalıyor.
Gidip gelip karıştırmayın, rahat bırakın reçeli...
Bu aşamada çok karıştırırsanız çilekleriniz parça parça olur. Benden söylemesi...


Artık baktınız kıvama geldi.
Limon tuzunu da ekliyoruz ve 5-6 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten alıyoruz.

Soğuyunca ister kavanozlara alın isterseniz biraz güneşlendirin.

Benim tavsiyem reçelinizi mutlaka güneşlendirin.
Nasıl diyeceksiniz, çok kolay, kapağını açıp güneşde bırakın.

Yanında ki de sıradaki "şeftali reçeli"...
İlk fırsatta onu da yazacağım...

Afiyet olsun...